Decemberi munkák a kertben

Földünk, életünk

Bár egyre kevesebb a tennivaló a hideg, téli időben, a kis kertész ilyenkor sem pihen. Decemberben is sokat tehettek a kertért, a növényeitekért. Erre adunk most ötleteket.

Ha csendes, nem túl hideg, napos idő van, akkor a gyümölcsfák törzsét meg lehet tisztogatni. A törzsön levő kéregmaradékokat hántsátok le, és gondosan összegyűjtve, szülői segítséggel égessétek el. Ez azért fontos, mert közöttük nagy számban húzódnak meg betegségek spórái és kártevők áttelelő tojásai.

Ha az elmúlt egy-két hónapban ültetettetek facsemetét vagy bokrot, akkor különösen figyeljetek rájuk! A fiatal bokrok és fácskák különösen érzékenyek a szélsőségesen zord, téli időjárásra. Ezért a tövük körül halmozzatok fel lekaszált füvet, leveleket, majd takarjátok be egy-két lapátnyi komposzttal vagy földdel.

Most még nem annyira kemény, fagyos a talaj, így annak sincs akadálya, hogy a gyümölcs- és díszfák, a bokrok lehullott lombját beássátok, beforgassátok a földbe. Így nagy mennyiségű levél hasznosul, tavaszig pedig elkorhad, és humusszal gazdagítja a talajt. Ha megoldható, akkor még egy kevés, komplex műtrágyát is hintsetek a levelekre, így teljes értékű tápanyag-utánpótlást végezhettek a fölben!

Ha pedig beköszöntenek az igazán hideg, fagyos napok, akkor elkezdhetitek a tavaszi kert megtervezését. Milyen új növényeket fogtok termeszteni, honnan fogjátok hozzá beszerezni a magokat vagy a palántákat. Ha van kedvetek, csinálhattok egy éves számvetést is. Leírhatjátok, milyen tapasztalatokat szereztetek idén a kertben. Melyik növénnyel mennyi munkátok volt? Mi volt a legnehezebb kerti munka? Mi sikerült jól, és mi sikerült kevésbé?  Ha ezt mind leírjátok magatoknak, jövőre könnyebb dolgotok lesz a kertészkedéssel.