Vöröshagyma – nemcsak ízesít, de gyógyít is

Kézenfogva a környezettel

Az egyik legrégibb konyhai fűszerünk a vöröshagyma. De tallán nem tudjátok, hogy nemcsak ételeinket ízesíti, de gyógyítani is képes. Most néhány, dédmamák által is őrzött módszert ismertetünk meg veletek.

Megfázás

Ha náthásak vagytok, rakjatok egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyatok mellé fejmagasságban. A hagymából elillanó illóolajok segítenek a gyógyulásban.

A nátha elűzésre jó a hagymás tej is! Az elkészítéséhez két kis fej hagyma elég. Össze kell vágni, majd forraljátok fel 1db szegfűszeg, 1 szál kakukkfű és 1 teáskanálnyi méz hozzáadásával, 1 dl vízben. Jó pár órát hagyjátok állni, majd nyomjátok át egy szitán. Forraljátok össze 2 dl tejjel, és kész is az ital. Napi 2 csészényit ajánlott fogyasztani belőle!

Torokfájás


Egy nagy friss hagymát daraboljatok nagy szeletekre. Fedjétek be cukorral, és egy tálban rakjátok be a hűtőbe. Egy fél nap múlva a hagyma édes levet ereszt. Ebből naponta több alkalommal 1-1 teáskanálnyit kell megenni.

Ha köhögtök is, akkor a következőt próbáljátok ki. Két-három hagymát aprítsatok fel, majd három evőkanál cukorral vagy mézzel édesítsétek. Ehhez 8 dl vizet adva öt percig kell főzni. Egy szirupot kaptok, amit le kell hűteni, majd naponta 3-5 evőkanállal fogyasztani.

Hideg kéz és láb

Ha nagyon fázik kezetek-lábatok, akkor vágjatok fel egy hagymát apróra és forrázzátok le vízzel. Ehhez persze kérjetek szülői segítséget! A főzet lehűlése után a fázó, hideg végtagot ezzel kell átmosni.