Vicces nevű, de gyönyörű – A karácsonyi varjúháj

Kézenfogva a környezettel

Hallottatok már erről a vicces nevű növényről? Lehet, hogy még nem, de ha a képet megnézitek, biztos ráismertek. Több fajtája létezik, és az egyik majdnem úgy néz ki, mint egy kis fenyő hajtása! Télen karácsonyi dísz válhat belőle, nyáron pedig kiváló pillangó legelő.

A karácsonyi varjúháj nem más, mint egy pozsgás dísznövény. A pozsgás növényeket könnyen megismeritek megvastagodott, húsos törzsükről és leveleikről. Alakjuk azért ilyen duci, mert bennük raktározó sejtekből álló szövetek vannak. Ezekben a szövetekben tudja a növény az esős időben felvett vizet tárolni. Eredendően ezek a pozsgás növények olyan, többnyire meleg éghajlatú helyeken élnek, ahol hónapokig nincs eső. Úgy alkalmazkodtak ehhez, hogy szervezetük hosszabb idő alatt használja fel az egyszerre és gyorsan felvett, aránylag kevés vizet és a benne oldott tápanyagokat. Minden fajnak húsos levelek vannak.

A ’Green Ball’ azaz zöld labda nevű fajtája olyan akár egy igazi, élő adventi ékszer, amellyel a lakást kívül és belül is feldíszíthetitek. A karácsonyi varjúháj télálló, azért az ünnepek után ki lehet ültetni a sziklakertbe, vagy egy cserépbe a teraszra. Itt májustól júniusig hozza a sárga virágokat, amelyek számos pillangót vonz majd a kertetekbe.

Ha karácsony után kirakjátok a szabadba, arra kell figyelnetek, hogy a gyökérlabdája ne száradon ki teljesen. A tél a nyugalmi időszak számára. Ha jó helyet szeretnétek találni neki, akkor világos helyre rakjátok, mert szereti a teljes napsütést. Sötét helyen a növekedése lassú, nem képez virágokat és a levelek elvesztik erőteljes színűket.

Most decemberben gyönyörű díszt készíthettek belőle, hiszen varjúháj hajtása nagyon hasonlít a fenyőhöz. Ráadásul a fenyő hajtásával szemben az az előnye, hogy nem szúr, és nem hullajtja le a kicsi tűleveleket. Mikulásvirággal kombinálva össze lehet ültetni egy tálba, akár úgy is, hogy a cserepekből nem veszitek ki a növényeket. Így egyedi, és gyönyörű karácsonyi dekorációtok lesz!