Tél - Az állatok hosszú álma

Földünk, életünk

A tél közeledtével az állatok felkészülnek a tartósan hideg időjárásra. Vannak olyan állatok, például a madarak, amik meg sem várják a telet, már ősszel összegyűlnek, majd útra kelnek délnek, ahol elég táplálékot találnak, mert nálunk a lecsökkent hőmérséklet mellett akár hónapokig is hó takarhatja a tájat. Persze nagyon sok állat nem tud ilyen messze elvándorolni, így nekik más módot kellett találniuk a túlélésre. Gondoljatok csak a békákra, gyíkokra, sünökre és a mesékből is ismert barna medvére! Ezek az állatok téli álmot alszanak, így védekeznek a hideg ellen.

Az itthon maradt állatok arra törekednek, hogy minél kisebb veszteséggel éljék túl a zord hideget és az ínséges időket. Mindegyik állat más-más módon próbál fennmaradni ilyenkor.  A halak például egész nyáron gyűjtögetik a zsírt a bőrük alsó rétegében. Ezekre a kis zsírpárnákra azért van nagyon szükségük, mert télen mozdulatlanul, étlen-szomjan hevernek a tavak vagy a folyók fenekén. Akár hiszitek, akár nem, ilyenkor a kövek közé vagy az iszapba bújnak, szinte elvermelik magukat.

Hasonlóan ledermednek a békák és a kígyók is. Dermedt pihenésben vészelik át a téli hónapokat. A hörcsögök, a pelék, az ürgék, a sünök, a vakondok és a mókusok is átalusszák a telet. Előtte, akárcsak a halak, ők is szép kis zsírpárnát növesztenek, és akadnak köztük olyanok is, akik feltöltik eleséggel a kamráikat. Erre azért van szükség, mert néha felébrednek, és ilyenkor csemegéznek az elraktározott finomságokból. Míg téli álmokat alusszák, az állatok testhőmérséklete jelentősen lecsökken: lassabban ver a szívük és lassabban lélegeznek. A kisebb állatok is védekeznek a fagyos idővel szemben. A rovarok, a csigák és a férgek szintén megdermedve töltik a telet. Az éti csiga ilyenkor védett helyre, az avarba húzódik. Képzeljétek el, még egy vastag lapocskával el is zárj a csigaház nyílását. Fél éven keresztül él így.

A téli álmot alvók, miután megtalálták a legmegfelelőbb vackot, takaréklángra kapcsolnak. A téli álom kezdetekor a testhőmérsékletet szabályzó központ átprogramozódik, és az állat kezd kihűlni. De még mielőtt megfagyna és elpusztulna, a hőfokszabályzó beállítja a fajnak megfelelő alvóhőmérsékletet. A valódi téli álmot alvók szinte tetszhalottként viselkednek.