Szilveszteri hagyományok

Kézenfogva a környezettel

Az óév végén, és az újév elején nagyon sok népszokásnak hódolunk. A régi magyar hagyományok szerint a szilveszter és az újév első napjának szokásai összefonódtak. Közös céljuk azonban ugyanaz volt, hogy a következő évre egészséget, bőséget, szerencsét és boldogságot varázsoljanak. Most elmondjuk, melyek a legismertebbek.

Szerencsehozó ételek:

- Állítólag disznóhúst azért érdemes enni az újév első napjaiban, mert a disznó előretúrja a szerencsét. A ropogósra sütött malac boldog, minden szempontból ígéretes esztendőt jelent. Azonban nem mindegy a malacka melyik része kerül az asztalra, mert a közismert sertéshúsból készült ételek, mint például a rántott hús, nem segít, szerencsét csak a fül, a farok, a köröm és a csülök hozhat.

- A másik szerencsehozó étel a lencse. A hüvelyes növényt január elsején, első étkezésként kell enni. Aki így tesz, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. De ha nincs a spájzban lencse, az sem baj, egyéb szemes termények, akár a köles vagy a rizs is hozhatnak szerencsét.

Jósló népszokások:

- Az időjárás előrejelzéshez régen fokhagyma kalendáriumot készítettek. Ezekből az év tizenkét hónapjának időjárására jósolnak. Tizenkét gerezd fokhagymába sót tettek. Minden gerezd egy hónapnak felelt meg. Amelyik gerezdben reggelre nedves lett a só, abban a hónapban sok nedvességet vártak, sok esőt vagy havat jósoltak. 

- Nagyon népszerű volt a szilveszteri ólomöntés is. A forró, megolvasztott ólmot hideg vízbe öntötték, és a hirtelen megdermedt anyag formájából jósoltak a következő évre.

Népi babonák:

- Tilos volt kölcsönkérni és kölcsönadni bármit, beleértve a pénzt vagy a használati tárgyakat is. Aki korábban kölcsön kapott valamit, újév napjára visszaadta a tulajdonosnak. 

- Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, „elvitte az aranyvizet”, és egész évben szerencsés volt. 

- Ezen a napon nem volt szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegeskedést jósoltak a következő évre.