Mit csinál egy jó kertész januárban?

Földünk, életünk

Ugye sokan gondoltátok, hogy januárban a kertészeknek nincs semmi dolguk? Abban igazatok van, hogy a kert ilyenkor a téli álmát alussza, de ez nem jelenti azt, hogy a kertésznek is pihennie kell.

A kertész nem csak a kertben dolgozhat, hanem a jó meleg szobában is. Januárban még elég sok idő van arra, hogy kitaláljátok, mit is szeretnétek termeszteni tavasszal. Ehhez rajzolhattok egy szép kerttervet, de akár legóból is lemodellezhetitek, hogyan alakítjátok majd ki a veteményest.

Ha a családotok úgy dönt, hogy gyümölcsfákkal vagy néhány virágzó- és árnyas fával szeretné gazdagítani a kertet, akkor mostvan itt az ideje annak, hogy kiválasszátok és elültessétek őket. A kertészetekben ilyenkor, a tél folyamán, sokféle fát tudtok választani a bőséges kínálatból. Érdemes a lakóhelyetekhez közeli kertészetet felkeresnetek, mert ott a szakemberek meg tudják mondani, hogy milyen fafajtákat ajánlatos termeszteni a környéketeken, melyik fafajta ígéri a legjobb minőségű termést.

Januárban tudjátok az egyik legszebb virágot, a rózsát is kiválasztani és telepíteni. A rózsát, akárcsak az örökzöldeket és lombhullató cserjéket, bármikor lehet ültetni, amikor a hőmérséklet fagypont felett van.

Ha a hideg miatt nem sok időt töltöttetek a kertben, itt az ideje, hogy körbenézzetek egy kicsit! Nem is gondolnánk, hány féle gyom virágzik és termel magvakat ilyenkor is. Egy kicsit melegebb időben irány a kert, és jöhet a gyomirtás, mielőtt a magvak szétszóródnának a kertben. Ez azért fontos, mert ha most nem irtjátok ki, akkor tavasztól folyamatos harcban állhattok majd ellenük.

Ha még megvan a karácsonyfátok, akkor ne dobjátok el! Vágjátok le az ágait, és használjátok takaróként a kényes, vagy korán virágzó növények számára. A levágott fenyőágak természetes takaróvá válhatnak a növények számára a hideg időben, de akár a komposztban is újrahasznosíthatjátok az ágakat.