Tavasz januárban

Magtól a termésig

Már az óesztendő is a megszokottnál magasabb hőmérséklettel búcsúzott, és az új év első hetei is enyhe időjárást hoztak. Az országban már sok helyen duzzadnak az orgonabokrok rügyei, egyes virágok hajtásai már előbújtak a földből…
Sajnos a váratlan, kora tavaszi időjárás súlyos következményekkel járhat a növényvilágban.

Mivel még a tél közepén járunk csak, eléggé félő, hogy ha az enyhe időt egy keményebb hideg váltja fel, akkor jelentős fagykárok következhetnek be.

A jó hír egyelőre az, hogy a mélyebben gyökerező növényeket még nem tudta félrevezetni a csalfa időjárás: a talaj alsóbb rétegei nem melegedtek fel. A korán ébredő kajszi és őszibarack, a cseresznye és a meggy rügyei mélynyugalmi állapotban maradtak, szerencsére még nem indult meg bennük a nedvkeringés.

Ha viszont nem áll be változás, akkor februárban már nagyobb baj is történhet. Akkor, az enyhe időben már megindulhat a nedvkeringés, és a növény érzékenyebbé válhat a fagyra. Ilyenkor az is előfordulhat, hogy az érzékeny virágrügyek elfagyhatnak. A februári tavaszt követő márciusi tél a gyümölcs és szőlőtermést semmisítheti meg. De ezen kívül még egy súlyos gondot okozhat: ha a kártevők tojásai és a betegségek spórái a telet károsodás nélkül vészelik át, akkor elképzelhető, hogy tavasszal nagymértékben elszaporodnak majd.

Mivel az évszakhoz képest meleg van, viszont kevés csapadék hullik, ezért nem árt, ha most is locsoltok a kertben. Ilyenkor a vízhiányos örökzöldek levele megbarnulhat, sőt még a tűleveleit is lehullajthatja. Ezek a fák és cserjék a téli hónapokban is lélegeznek, párologtatnak, vízre tartanak igényt.

Ti, kis kertészek is emlékeztek még a tavalyi télre! 2013 januárjában és februárjában normális telünk volt, ám hosszan elnyúlt: a március 15-én esett a hó, és hónap végén szokatlanul hideg volt a húsvét is. Egy évvel ezelőtt nagy károk nem keletkeztek a mezőgazdaságban, de többhetes késéssel indultak fejlődésnek a növények. Reméljük, idén a mostani enyhe idő ellenére is minden jól alakul majd a mezőgazdaságban.