Kökény - Egy elfeledett finomság

Kézenfogva a környezettel

Ha ebben a szokatlanul enyhe januári időben kirándultok az erdőben, még mindig előfordulhat, hogy a bokrokon kéken gömbölyödő finomságot találtok. Ez, a szinte bárhol megtermő gyógynövény, a kökény.

Bárhol is laktok Magyarországon, mindenütt találkozhattok ezzel a kékeslila növénnyel: a hegyoldalakban, erdőszéleken, cserjésekben, és a napfényes erdőkben is. Nem nehéz észrevenni, termése apró, hamvas és jellegzetes kékesfekete színű. Ez a csonthéjas vadgyümölcs ősszel, október derekán érik. Ha ilyenkor leszeditek, akkor a bogyót elég erősen fanyar ízűnek fogátok érezni. Azt tartja a mondás, hogy akkor érdemes gyűjteni a gyümölcsöt, amikor a dér már megcsípte. A dér csípte termés ugyanis már megpuhult, veszít a fanyarságából, és kellemesen édes íze lesz.

A kökény nagyon egészséges, mert sok benne a C-vitamin és nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre. Nemcsak a termése hasznos, hanem a virágja és a levele is. A virágjából készült tea szorulás esetén segít, a leveléből készült főzettel pedig enyhíthettek a torokfájásotokon! Sőt még a kérgét is felhasználják, nyugtató tea készül belőle.

Itthon a legnépszerűbb a belőle készülő lekvár és szörp. Akár ti is elkészíthetitek otthon, nem nagy ördöngösség. A kökényt tegyétek fel főzni, majd miután egy kicsit megpuhult, passzírozzátok át egy apró lyukú szűrőn. Így a kis magocskák fennakadnak, és csak a finom gyümölcspép marad. Ezt kell felfőznötök egy kevés cukorral. A szűrőben maradt gyümölcsös-magos keveréket pedig felhasználhatjátok szörp készítésére. Fel kell engedni vízzel, kicsit főzni, majd ismét lepasszírozni. Ekkor már használhattok hozzá krumplinyomót is.