Takarítás természetesen!

Kézenfogva a környezettel

Nálatok is rengeteg tisztítószeres flakon áll a lakásban? Nem is gondolnátok, de ezek nagy részére nincs is szükség a takarításhoz, és sokkal olcsóbban és természetesebben is lehet tisztaságot varázsolni az otthonotokba! Hogyan kezdjetek hozzá? Eláruljuk!

Sajnos a boltok polcain található tisztítószert találhatunk, melyek klórozott hatóanyagokat

és foszfátokat, sőt erős savakat illetve lúgokat is tartalmaznak. Ezeknek a tisztítószereknek a közös jellemzője, hogy szennyezik a környezetet, de ezenkívül irritálhatják a bőrt, a szemet, és veszélyesek az egészségre. A legtöbb ilyen áruhoz még illatosító anyagokat is hozzáadnak, amik belélegezve szintén egészségkárosítóak lehetnek. Pedig elég csak az otthoni spájzból előhozni pár dolgot, és ragyogni fog a lakás!

1. Ecet

Az ecet az egyik legolcsóbb és legnépszerűbb természetes tisztítószer. Szagtalanító, tisztító és fertőtlenítő erejét a vécé kényes területén is bevethetitek. A helyiség bármely részét érdemes átmosni ecetes vízzel - az ülőkét és a padlót is -, ehhez elég az alacsonyabb töménységű változat is. A vécécsészébe öntsetek tömény ecetet, majd hagyjátok állni pár percig, végül keféljétek át alaposan és öblítsétek le. De az ecet nagy hasznotokra lehet az ablakpucolásnál is! A nagyon piszkos ablakot először is ecettel dörzsöljétek be, majd az öblítővizébe tegyetek egy evőkanál, a gyógyszertárakban kapható háztartási alkoholt, így sokáig tükörfényes lesz az ablak. Ronggyal vagy újságpapírral töröljétek szárazra. Arra figyeljetek, hogy a végén szellőztessetek, mert az ecetnek is kellemetlen, zavaró szaga lehet.


2. Szódabikarbóna

Ha a fürdőszobában szeretnétek takarítani vele, egy szivacsra tegyetek egy keveset a szódabikarbónából, majd súroljátok át vele a tisztítandó felületet, majd öblítsétek le. A szódabikarbóna segítségével még a makacs szennyeződésektől is megszabadulhattok, sőt ha a bármelyik lefolyóval van problémátok, akkor ott is igazi varázsszer lehet.

3. Mosószóda

A mosószóda univerzális tisztítószer. Ha 1 liter meleg vízben 1 evőkanál mosószódát tesztek, akkor az oldattal a legszívósabb tűzhelyeket, és a legzsírosabb csempét, linóleumot is tisztává tudjátok varázsolni.