Érdekességek a hóról

Földünk, életünk

Hétvégére havazást ígértek az egész országban. Sokan várták már ezt a téli csapadékot, ami a felnőtteknek sokszor bosszúságot, a gyerekeknek viszont annál több örömet okoz. Most pár érdekességet szeretnénk nektek elmondani a hóról.

Hogyan keletkezik a hó?

A havazás akkor alakul ki, ha erőteljes felfelé irányuló légáramlás van, és eközben a felhő hirtelen lehűl. Ilyenkor pici kis kristályok keletkeznek, melyekhez még vízcseppecskék is hozzáfagynak. Amikor a súlyuk már a szükségesre megnövekedett, akkor kezd havazni.

Miért csak télen, a nagyon hidegben esik a hó?
A téli hónapokban már egészen kis magasságtól kezdve 0 °C alatt van a levegő hőmérséklete. Itt a párák jégtűk alakjában válnak ki. Ezek aztán a levegőben hópelyhekké tapadnak össze, és a földre hullnak. Persze a nyári hónapokban is 0 °C alatt van a hőmérséklet a magasban, és keletkezik is hó (gondoljatok csak a havazásokra a magas hegyekben), de mire a hópelyhek a földre érnének, a vastag, meleg földfelszíni levegőrétegekben vízcseppekké olvadnak.

Miért olvad el a hó, ha megsózzuk?

Ha konyhasót feloldunk vízben, akkor a víz fagyáspontja csökken, vagyis 0 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten fagy meg. Minél több sót oldottunk fel ugyanannyi vízben - annál alacsonyabb hőfokon következik be a fagyás. Ezért nem fagy meg a sós víz akkor sem, amikor a hőmérséklet több fokkal is a fagypont alá süllyed. A hókristályok felületén keletkező rendkívül tömény sóoldatban a hó oldódni kezd. A megszaporodott folyadék azután még több konyhasót old föl. Ha nagyon sok sót oldotok fel, az egész hóréteg sóoldattá alakulhat.

Miért marad meg a hó tovább a természetben, mint a városokban?
A városok levegője eléggé szennyezett, sok benne a por, a korom, a hamu, ami mind-mind rárakódik a fehér hóra. A sötét színű dolgok pedig a napon gyorsabban és jobban felmelegszenek, mint a fehér színűek. A fehér felület ugyanis a ráeső napsugarak legnagyobb részét visszaveri. A kormos városi hó felülete kevesebb napsugarat ver vissza, többet nyel el - tehát hamarabb megolvad.

Miért kíván a gazda hótakarót a vetésre?
A hó jó hőszigetelő, ezért megvédi az alatta levő talajt az erős lehűléstől. Ezért örülnek a gazdák, ha télen sokáig hó fedi a földjeiket.