A tavasz hírnöke a hóvirág

Kézenfogva a környezettel

A ti kertetekben is virít már a hóvirág? Képzeljétek el, a szüleitek fiatalkorában az iskolákban is elengedhetetlen ajándéka volt nőnapi köszöntésnek a szerény, ám annál szebb hóvirág csokor. Ez az egyszerű, szép kis virág megjelenésével a jó idő érkezését hirdette, vidámságot és reményt csempészett a télvégi napokba. Aztán pár évvel ezelőtt eltűnt a piaci árusok kínálatából, mert védetté nyilvánították. A mai cikkben azt szeretnénk elmondani nektek, hogy ennek mi volt az oka.

A hóvirág neve latin nyelven fehér tejvirágot jelent. Magyarországon számos más néven is ismert, tájegységenként hívják árvavirágnak, fehér tavaszikának, gergelynapi virágnak, de ’gyócsé’-nak is. Amikor előbújik, a föld felett először két levele jelenik meg, majd ezek között a bújik elő a kis fehér bimbó, sokszor még a hó közül. Innentől kezdve minden nap nő egy picit, míg végül eléri a teljes magasságot, a 10-15 centimétert. A hegyekben, patakok partján, ligeterdőkben, ártéri erdőkben, patakvölgyekben helyenként tömegesen fordul elő, d persze a városi kertekben is sok helyen találni. A hóvirág föld alatti hagymája fehér, kb. 1-1,5 cm nagyságú, és gyógyhatású anyagot tartalmaz. Ebből a hagymából készítenek izomsorvadás és izomgyengeség elleni gyógyszert.

És tudjátok, miért lett védett virág? Sajnos, miattunk, emberek miatt. A kis szerény fehér virág olyan népszerű lett, hogy az egész faj veszélybe sodródott. Nem azok a turisták okozták a gondot, akik szedtek egy csokorral belőle, hanem azok a nagy tételben gyűjtők, akik ipari módszerrel kezdték gyűjteni és importálni a virág hagymáját. Ásókkal és kapával estek neki a virágtelepeknek, sőt még munkagépeket is használtak, hogy még hatékonyabbá tegyék a munkát. A virág hagymáját aztán külföldre vitték eladni. Mivel a legnagyobb és legszebb virágú példányokat szedték le, a kevésbé szép, és gyengébb példányok maradtak az erdőben. Ezért a magyar hóvirág állomány nagyon leromlott. Ezért kellett szabályokat hozni, nehogy hazánkból is eltűnjön ez a szép, kikeletet jelző virág.

Ha szeretnétek hóvirágot a kertetekbe, akkor a kertészetekben vásárolhattok hagymát. Ezek a hagymák termesztett állományból származnak, vagyis nem természetes élőhelyüket dúlták fel.