Érdekességek a tejről

Földünk, életünk

Ugye sokan isztok a reggeli mellé egy pohár tejet, vagy kakaót? De azt tudjátok-e, hogyan kerül a dobozokba a tej? Mitől más ízűek egyes tejek? Mi az a pasztörizálás? És mit jelent a tejes dobozokon sokszor látható UHT felirat?

Egy érdekes kis filmet szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, ami megmutatja, hogyan kerül a tehenekből lefejt tej azokba a tejes dobozokba, amiből ti is használtok nap mint nap. Ha rákattintotok a képre, elindul a film, amiből sok érdekességet tanulhattok.

Azt egyébként, hogy mitől lesz igazán finom a tej, mitől más az íze, meghatározza, hogy milyen fajtájú tehéntől származik, és az állat mit eszik. A tejnek az ízét nagymértékben befolyásolja, hogy a tehén milyen összetételű, és minőségű takarmányt fogyasztott. Ha például nyári időszakban több répát, füvet kap az állat, akkor a tej ízén is erősen érezhető lesz. A tehén fajtája is meghatározza a tej ízét, így vannak olyan fajták, amikből zsírosabb, teltebb tejet lehet fejni, de akad olyan is, ami több tejet ad, viszont kevésbé zsíros az állaga.

És mit jelent a pasztörizálás? A pasztörizálás egyfajta hőkezelési módszer. Pasztörizálás során hőhatással pusztítják el a kórokozó csírákat. Erre azért van szükség, hogy tejben található mikroorganizmusok számát olyan szintre csökkentsék, amely már nem ártalmas az egészségre, sőt még a tej eltarthatóságát is meghosszabbítja. Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. A tejet pasztörizálás során 71,7 °C hőmérsékleten 15 másodpercig hőkezelik, majd a legrövidebb időn belül legalább 6°C-ra hűtik. Fontos még megjegyezni, hogy a pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos tulajdonságai nem károsodnak.

Ti is találkoztatok már a tejes dobozokon az UHT felirattal? A három betűs rövidítés egy angol kifejezést takar (Ultra High Temperature Treated), ami azt jelenti: ultra magas hőfokon történő hőkezelési módszer. Magyarul ultrapasztőrözésnek is nevezzük ezt az eljárást, melynek során a tejet nagyon rövid időre (2-3 másodpercre) felhevítik, nagyjából 135-137 C°-ra. Ezután gyorsan lehűtik és speciális, hatrétegű kartondobozokba töltik, amely a fényt sem ereszti át. A fertőző anyagoktól biztonságos védelmet nyújtó csomagolásban a tej szobahőmérsékleten akár 3-6 hónapig is eltartható.