Hogyan segíthettek, hogy a magból növény legyen?

Magtól a termésig

A növénytermesztés egyik legegyszerűbb módja az, ha elvetünk egy magot. Viszont ahhoz hogy a csöppnyi magból növény fejlődjön, sok mindenre kell figyelnetek.

Ha szeretnétek otthon saját növényeket nevelni, ehhez még kertre sincs szükségetek, elég egy kiürült joghurtos doboz, vagy egy pici virágcserép, némi virágföld, és máris indulhat az otthoni kertészkedés!
A legfontosabb, amit tudnotok kell, hogy ahhoz, hogy az elvetett magocskáitok mielőbb csírázásnak induljanak, megfelelő körülményeket kell biztosítanotok számukra. És hogy mik ezek a körülmények?

1. Nedvesség
A magokat előre nedvesített földbe vessétek! Öntözéskor pedig ügyeljetek arra, hogy a magokat ne mossátok ki a földből.

2. Levegő
Az oxigén nagyon fontos a születendő növényke számára. Ha átforgatott, átgereblyézett porhanyós, átszellőző talajba vetitek el a magokat, könnyebben indul majd csírázásnak.

3. Megfelelő hőmérséklet
Vannak melegigényes növények, amelyek mivel meleg éghajlatról származnak, könnyen elpusztulnak a hideg időben. A paradicsom és a paprika palántáit üvegházakban nevelik fel, hogy még véletlenül se fagyjanak el egy tavaszi zimankós hajnalon. Az otthoni vetésnél mindig tartsátok be a vetési előírásokat, így biztosak lehettek abban, hogy kibújik majd növénykétek a földből.

4. Fény
A legtöbb növény csírázására nincs közvetlen hatással a fény, ha viszont már kibújt, akkor a napfénytől nő nagyra. 

Érdekes ötletek:

  • Ha van otthon nagyítótok, akkor nézzétek meg az üvege alatt is elvetés előtt a magokat. Tanulmányozzátok milyen a magok felszíne, tapintása!
  • Ha van rá lehetőségetek, ültessetek el egyszerre többféle magvat is, így majd megfigyelhetitek, milyen eltérő ütemben fejlődnek a növényeitek.
  • Örökítsék meg a fejlődés pillanatait, és készítsetek róla egy albumot. Később érdekes lesz elővenni, és megnézni, hogyan adtatok életet egy növénynek.