Komposztálás

Földünk, életünk

Miért érdemes komposztálnotok? Mert a komposztálás során előállított humusz termékenyebbé teszi a talajt, ami jótékony hatással van a környezetben élő növényekre, a növényi hulladékok visszajuttathatóak a természetbe valamint csökkenthető a hulladéklerakókra kerülő szerves hulladékok mennyisége.

Köztudott, hogy a növények a növekedésükhöz a talajból tápanyagot vesznek fel. A komposztálás kiváló módja ezeknek az elhasznált tápanyagoknak a pótlására. Ha a tápanyagokban gazdag szerves anyagokat kidobjuk a szemétbe vagy más módon kivesszük a körforgásból, azzal csökkentjük a talaj termőképességét.

Azonban meg kell válogatnunk, hogy milyen hulladékokat gyűjtünk össze egy kupacba. A konyhai hulladékok közül például a zöldségek, gyümölcsök, tojáshéj, kávézacc, a tea-filter tartalma, virágok alkothatják a komposzt tartalmát.

A kerti hulladékok esetében az elnyílt virágok, lehullott zöldségek-gyümölcsök, lombok, gallyak, fűnyesedék alkothatja a komposzt tartalmát.

Ezenkívül egyéb hulladékokat is hozzáadhatunk kupachoz. Ilyen lehet például a  (kezeletlen) fa, papír (nem színes) stb. Érdemes továbbá odafigyelnetek arra is, hogy milyen anyagokat nem lehet komposztálni. A főtt ételmaradékok, kenyér, hamu, üveg, fém, műanyag, fáradt olaj, vegyszerek, festék, növényvédő szerek nem tudnak lebomlani a többi szerves anyaggal, ezért ezeket ne adjuk hozzá a komposztálandó hulladékokhoz!

Továbbá a dió- és vadgesztenye fák leveleit sem érdemes belekeverni a komposztba, mert ezekben olyan vegyület található, ami a talaj élővilágának szaporodását gátolja.

Komposztálót a kert egy félreeső részén érdemes kialakítani.

Építhettek szüleitek segítségével saját magatok is komposztálót fából, kőből vagy téglából, de az üzletekben készen is kaphatók erre a célra kifejlesztett úgynevezett komposztáló ládák.

Érdemes odafigyelni a munkavégzés során, hogy az összegyűjtött hulladékot minél kisebbre aprítsátok össze. Erre azért van szükség, mert így nagyobb felületét érinti a levegő és ennek köszönhetően a lebomlási folyamat is gyorsabb lesz. Szintén felgyorsíthatjuk a komposztálást azzal, ha időnként (nem kell gyakran, körülbelül havonta) átforgatjuk a kupacot.

Továbbá figyeljetek arra, hogy ne legyen túl száraz és túl nedves sem a komposztáló tartalma, mert ebben az esetben komposztálás helyett, rothadási folyamat indulhat be. Ha azt tapasztaljátok, hogy túlságosan ki van száradva, akkor egy kis vízzel meglocsolhatjátok, ha pedig túl nedves, akkor a kupac átforgatása lehet a megoldás, illetve ebben az esetben érdemes ellenőrizni, hogy kap-e elegendő oxigént.