Mechwart András

Hivatásuk a mezőgazdaság

Az 1800-as évek végén a Ganz-gyár akkori vezérigazgatója, Mechwart András kezdett el a mezőgazdasági munkagépek fejlesztésével foglalkozni. A magyar mérnökökkel együttműködve elsődleges cél a talajművelő / szántó gépek fejlesztése volt.

Néhány évtized múlva a törekvés beigazolódott, hiszen a Ganz-gyár nagy sikereket ért el a gépek értékesítéséből.

A kezdeti időszakban a külföldön már bevált eszközök gyártását és forgalmazását végezte a gyár. A nagy áttörést Mechwart-féle gőzgépes forgóeke hozta. Ez a szántógép már nemzetközi viszonylatban is komoly sikereket ért el. A további fejlesztéseket Bánki Donát tervei alapján készítették el, akit Mechwart András kért fel a tervezési-kivitelezési munkák elvégzésére. Többek közt ennek az együttműködésnek köszönhetően terjedhettek el a petróleummal hajtott motorok a mai traktorok elődjeiben. 1910-ben jegyezték be a Mechwart-féle forgóeke legmodernebb változatát, önálló szabadalomként, amely már jóval gazdaságosabb és hatékonyabb volt az elődeihez képest.

A mezőgazdasági gépek fejlesztésében a XIX. századig nem történt jelentősebb előrelépés, kiemelkedő innováció.

A Mechwart András féle gőzgépes eke magas szintre fejlesztése mindenképpen elősegítette a modern, nagy teljesítményű mezőgazdasági gépek megjelenését.