A szélenergia

Kézenfogva a környezettel

A szélenergia hasznosítása

A szél energiáját az emberiség már a korai időkben is próbálta hasznosan felhasználni. Gondoljunk csak a vitorlás hajókra, amelyek a szél erejével tudtak haladni.

Ezt követték a szélmalmok, szélkerekek, amelyek bizonyos szempontból a mai szélerőművek elődeinek tekinthetők. A szélenergia a megújuló energiák egyik fajtája.

A szélerőművek úgy tudnak elektromos áramot termelni, hogy amikor fúj a szél, az megmozgatja az erőmű széllapátjait, amin keresztül a turbinák elkezdenek elektromos áramot termelni.

A szélenergiát a mindennapi élet során, sok helyen tudjuk hasznosítani.

A legáltalánosabb felhasználási mód, amikor családi házak áramellátását biztosítjuk vele. Ezen kívül a különböző közlekedési eszközökön való áramtermelésre, mezőgazdasági munkák- és az ipari termelés során is igénybe tudjuk venni ezt a megújuló energiaforrást.

Mivel megújuló energia, ezért korlátlan mennyiségben mindenki számára elérhető.

Ingyenesen termelik az áramot, azaz a berendezés telepítése után már nem kell további költségekkel számolnunk.

Az elektromos áram előállítása során nem szennyezzük a környezetünket.

Az energiatermelő rendszer kiépítése után, automatikusan működik.

Érdekesség, hogy ma már léteznek úgynevezett szélfarmok, amelyek sok szélerőműből állnak. Ezeknek a szélfarmoknak a gyakorlati hasznuk, hogy a gépek teljesítménye összeadódik.

Azonban ha szélcsendesebb területekre építünk szélerőműveket, akkor számolnunk kell azzal, hogy szél hiányában a rendszer nem termel áramot és ilyenkor rászorulhatunk a más forrásból származó - például napelem - elektromos áramra.

Az ilyen átmeneti időszakokat a különböző energiatárolási módszerek segítségével próbálják meg áthidalni. Ennek a lényege, hogy szeles időben a szükségesnél több áramot termelünk, amit egy arra alkalmas rendszerben eltárolunk, és szélcsendben (amikor nincs energiatermelés) onnan tudunk elektromos áramot vételezni.