A napelem

Kézenfogva a környezettel

Évente a napsütésből annyi energiát nyerhetnénk, ami a Föld teljes energiaszükségletének többszörösét is fedezni tudná. Ennek ellenére ma még csak minimálisan használjuk ki ezt a környezetbarát energia adta lehetőségeket. Magyarországon ez most körülbelül az ország energiaszükségletének csak 3-4%-át fedezi, de a fejlettebb országokban is csak 10% körüliértéket ér el. Magyarország energiaszükségletének jelentős részét nem tudja maga előállítani, hanem külföldi forrásokból szerzi be.

Miért is érdemes napelemes rendszerek telepítésében gondolkozni?

Elsősorban azért, mert környezetkímélő. Úgy állíthatunk elő elektromos áramot, hogy közben nem terheljük a környezetünket. Hosszútávon is kifizetődő megoldás, hiszen a napsütést még több millió éven keresztül használhatjuk a számunkra szükséges elektromos áram fedezésére. Ráadásul a modern technológiáknak köszönhetően, a szórt fényt is hatékonyan tudja alkalmazni, ezért nem csak időszakosan használható - amikor süt a nap -, hanem folyamatosan. Sokakat elriaszt, hogy túlságosan drágának találják a telepítését, viszont ha végiggondoljuk, hogy mennyivel csökkentheti egy ilyen rendszer a havi villanyszámlánkat, rögtön látható, hogy már középtávon is-, néhány év alatt megtérülhet a rendszer kiépítése. Továbbá fontos, hogy a fenntartása, esetleges átalakítása nem kerül többe, mint a hagyományos rendszereké.

A napenergiát többféle eszköz képes átalakítani elektromos árammá. Ezek a napkollektorok, a napelemek és a hőszivattyúk.

Gyakran összetévesztik az emberek a napkollektor és a napelem fogalmát.

A napkollektor olyan berendezés ami fűtéshez vagy vízmelegítéshez használható hőenergiát állít elő, a napelem pedig a napsugárzást alakítja elektromos árammá. A hőszivattyúk azon az elven működnek, hogy a napenergiát a levegő, a talaj illetve a talajvizek is vezetik és ezekből a közegekből képes kinyerni és energiává alakítani a hőt.

Az EU 2050-re megcélozta, hogy energiaszükségletünk 60 %-át kell biztosítani megújuló energiaforrásokból!