A szelektív hulladékgyűjtés

Kézenfogva a környezettel

A háztartásokban keletkező hulladékok  különgyűjtésével lehetővé tesszük, hogy ezek az anyagok újrafelhasználásra kerüljenek.

A legnagyobb mennyiséget az élelmiszerek és a mindennapos fogyasztási cikkek csomagolóanyagi valamint az újságpapírok jelentik. Ezek jellemzően papír, műanyag, üveg és  fém hulladékok. Az utóbbi időben nagy hangsúlyt kapott Magyarországon is a szelektív hulladékgyűjtés, aminek köszönhetően jelentősen megváltozott  az emberek hozzáállása a hulladékok különgyűjtéséhez.

Ennek köszönhetően kevesebb hulladék került válogatás nélkül a szeméttelepekre. Sajnos továbbra is igaz, hogy a pozitív változások ellenére a hulladékok csak kisebb része kerül szétválogatva a gyűjtőpontokra.

Az elmúlt néhány évben több magyarországi városban is elterjedt az a módszer, hogy minden háztartás külön-külön kukában tudja gyűjteni a hulladékot.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez egy jól működő rendszer.

Jelentősen nőtt a szétválogatott hulladékok begyűjtött mennyisége. Nagy hátránya viszont, hogy költséges a rendszer működtetése. Ez a magyarázata annak, hogy sok településen nincs lehetőség bevezetni ezt a módszert, és még nagyobb arányban növelni az újrafelhasznált anyagok arányát.

A tudatos hulladékgazdálkodás, a szemét szétválogatása csak másodlagos megoldás a környezetünk védelme érdekében.

A legnagyobb javulást azzal érhetjük el, ha mindennapi életünk során odafigyelünk arra, hogy csökkentsük a megtermelt hulladék mennyiségét. Például ha vásárláskor többször ugyanazt a bevásárlótáskát használjuk, nem pedig mindig újat, akkor már tettünk a hulladék mennyiségének csökkenéséért!