Pestszentlőrinci Német NemzetiségiÁlt. Sk.

Budapest
Pest

Blogok

A friss retek _ Dávid kertje

A locsolás és az esővíz hatására nagyon elkezdtek növekedni a növények. Örömmel vettem észre, hogy már a veteményeskertemben tudok retket szüretelni. Szaladtam édesanyámhoz elújságolni a hírt, mire ő is nagyon örült, meg is örökítettük egy képpel.

Uzonyi Dávid 2/a

Pestszentlőrinci Német Nemzetiség Általános Iskola
 

Dávid kertje

Nagyon örültem, mikor a tanító néni kiosztotta az idei vetőmagcsomagokat. Tavaly nagyon eredményes volt a veteményeskertem termése. Idén tavasszal alig vártam már, hogy jó idő legyen és elkezdhessem a magok vetését. Édesapám segített felásni a kertet, a gereblyézést és vetést már én végeztem el. Közben jegyzetelek a naplómba. Uzonyi Dávid (2/a osztály) - Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola

Készülnek a veteményesek és a naplók is

Megérkezett a várva várt kedvező időjárás! Az osztályból mindenki lelekesedéssel kezdte otthon elkészíteni saját veteményesét. Ezzel párhuzamosan a gyerekek írják a veteményes naplókat is. Mindenki saját gondolatát, ötletét, tapasztalatát veti papírra és pesze a szép színes rajzok sem maradnak ki. A magok már a földben vannak és várjuk, hogy mielőbb kibújjanak.

Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola
2/a osztály 

Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola - 2/a osztály

Tavalyi sikereinken felbuzdulván örömmel jelentkeztünk idén is a programba. Lassan három hete megkaptuk a vetőmag csomagokat, de sajnos az időjárás miatt még senki sem tudta otthon elkezdeni a kertészkedést. Amíg végre megérkezik a kedvező időjárás, addig otthon mindenki megtervezi saját veteményesét, rajzolunk, ötletelünk. Reméljük a magok mostmár hamarosan földbe kerülhetnek, hogy aztán mihamarabb fejlődjenek növényeink.

Piros Iskola - 2/a osztály

Veteményeskertünk az iskolában

Mondják, hogy a májusi eső aranyat ér! Ezt mi kisdiákok is látjuk, mert az elvetett növények napról napra nőnek és adják finom termésüket.

Munka az iskolakertben

Az 1/a osztály nagyon büszke az iskolában lévő veteményeskertre. Szorgalommal locsolják és gazolják a kertet a kisdiákok. Az eddigi eredmények: retek, ami már ehető, virágzó bosó, paradicsom és paprikapalánták, amit már ki is ültetünk.

Labancz Zsolti veteményese

Zsolti nagy örömmel gondozza veteményeskertjét, melyben szépen fejlődnek a növények. Locsolja, kapálja, hogy gazmentes maradjon a kert. Alig várja már, hogy a borsót leszedhesse.

Dávid veteményese május elején

A veteményes kertünk szépen fejlődik, bár voltak kezdeti nehézségek. Megtapasztaltuk, hogy bizony az időjárás egy nap alatt megsemmisítheti a munkánkat. Sajnos az áprilisi kemény fagy komoly kárt tett a paradicsom palántákban. Szerencsére néhány megmaradt és azóta kihajtott, a többit pedig újakkal pótoltuk, azok már szépen virágoznak. Néhány paprika palántával is bővítettük a veteményest. A borsó szinte burjánzik, a retket pedig már meg is kóstoltuk! A karalábé kicsit sűrű lett, kiegyeltük. A kis gazda szorgosan kapálgat és naponta ellenőrzi az “állományt”.

Andris kertészkedik

Andriséknál már növekszik a borsó, hagyma, répa. A kezdeti munkáknál édesapa segített felásni a kertet és másik két fiútestvérével gondozza a család veteményeskertjét.

Kristóf veteményeskertje

Édesanyám nagyon szeret kertészkedni. Gondoltam meglepem őt és készítünk otthon együtt egy zöldségeskertet, hogy a magunk által megtermelt zöldségeket anya megfőzhesse. Édesapám segített felásni a kertet és én teljesen egyedül veteményeztem. Mindennap locsolom a sorokat, hogy elegendő vizet kapjon minden növény.

Iskolakertben

A Piros Iskola 1/a osztálya szorgalmasan locsolja az iskolai veteményest is. Szépen kibújt a borsó, hagyma, retek, petrezselyem és a répa is. Terveink között szerepel, hogy ha már lesz termés a borsón, minden osztálynak viszünk a friss, finom zöldségből.

Beni veteményese

Az én veteményeskertem nagypapám kertjében készült el. Nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a kertészkedésbe. A frissen felásott kerben elkerítettünk egy kis részt nekem, ahová elvetettem a borsót, karalábét, répát, petrezselymet, retket, hagymát. Szorgalmasan locsoljuk és alig várom, hogy láthassam a kibújt növényeket.

Dávid veteményeskertje - Piros Iskola 1/a

Örömmel tudatom, hogy a tavaszi szünet első vasárnapján, pontosan április 1-én (és ez nem tréfaMosolygó arc), elkészült Dávid veteményes kertje is.
Nem volt egyszerű feladat, ugyanis nálunk a kert minden négyzetcentiméterét fű, fa, bokor, virág borítja. Dávid lelkesedésétől ösztönözve, először kijelöltük az ideális helyet a veteményesnek, majd Apa aprólékosan eltávolította a gyepréteget és felásta a területet.

Korányi Luca kertje

Nagy örömmel vittem haza a tanító nénitől kapott vetőmagcsomagot. Kicsit vártunk, míg jobbra fordult az időjárás és anyukámmal kialakítottuk a veteményest. Nagy buzgalommal szórtuk a frissen felásott földbe a magokat és utána szépen elgereblyéztük. Másfél hete vetettük el a magokat, a fólia alatt már ki is kelt a karalábé, retek és a hagyma is. A testvérem is segített, együtt még jobban megy a munka!

Luca

Piros Iskola

1/a

Alex veteményese

Hazavittem az iskolában kapott dobozt és rögtön meg is néztük, milyen magokat kaptunk. Édesapám segített felásni a kertet, szépen elgereblyéztük és elvetettem a magokat. A szárazság miatt mindennap locsolok, hogy kikeljenek a magok mihamarabb. A tesómmal eldöntöttük, ha a borsó kikel mindenképp készítünk "madárijesztőt", hogy ne egyék meg a galambok. Nagyon szeretek kertészkedni, mert ilyenkor családunk együtt örül az elvégzett munkának és nagyon várjuk a friss  terméseket.

Filó Alex

Piros Iskola 1/a

tanulója
 

Balázs kertje - Piros Iskola 1/a

Az egész osztály nagyon örült a vetőmag csomagoknak, amit kaptunk. Örömmel vittem haza és kértem édesanyámat, hogy hadd készítsem én el egyedül a veteményest. Szüleim segítettek előkészíteni a kertet, utána pedig teljesen egyedül veteményezetem. Amikor készen voltam, meg is locsoltam, hogy a magok mihamarabb csírázhassanak. Mindennap megnézem és alig várom, hogy az első palánták kibújjanak.

Babák Balázs

Piros Iskola

1/a

A Piros Iskola veteményeskertje

A Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola is megkapta a vetőmagokat, amit a résztvevő kisdiákok nagy örömmel fogadtak és haza is vittek. Mivel az időjárás is nekünk kedvez, már otthon is szorgalmasan készülnek a veteményesek. Az iskolában szülők segítségével elkészült az iskolakert, mindenki izgalommal várta, hogy kész legyen a veteményeskert. Lelkesen kapáltuk, gyomláltuk a területet, míg végül a frissen kialakított veteményesbe elvetettük a borsót, hagymát, céklát, petrezselymet, sárgarépamagokat.