Petőfi Sándor Ált. Isk. és Gimnázium

Vecsés
Pest

Blogok

Rapcsok Bogi kertje (1.a)

Kedves Sanyi bácsi és Jakab bácsi! Küldök néhány képet az augusztusi kertecskémről is. Van egy kis körtefa a kertemben, már szépen mosolyognak rajta a finom körték. A paradicsom is érik, sokat eszem belőle, mert nagyon szeretem. Készítettünk kovászos uborkát, amibe nagyon jó volt a kapor. A répák is növögetnek. Kicsit sűrűn vetettem, de anya segítségével kihúzgáltuk a felesleget. A szomszéd néni tengerimalackája nagyon örült. Most megyek és megöntözöm a kukoricákat, mert már nagyon várom, hogy megehessem őket... Üdvözlettel: Bogi :) Vecsés, 2013. augusztus 6.

Rapcsok Bogi kertje (1.a)

Kedves Sanyi bácsi és Jakab bácsi! Szeretném megmutatni nektek a kiskertemet. Sokat dolgoztam rajta, hogy teremjen. A retek nagyon finom volt, mind megettük a testvéremmel és anyáékkal. Sajnos a borsó nem sikerült, mert a sok kis csiga megrágta. A répák viszont szépen fejlődnek. A kaportermésemből már anya főzött is, finom tökfőzelékbe került. Most nagyon várom, hogy a kukorica csövecskéim növögessenek, mert imádom a főtt kukoricát. Minden nap locsolni kell, mert nagyon-nagyon meleg van. Amikor a Balatonon nyaraltam, megkértem a Mamit, hogy ő is öntözzön rendesen! Remélem, finom lesz!

Juhász Adél kertje (1.b)

Jégszemek a zöldségesben A jégeső nyári időszakban fordul elő, ezt mesélték. Ezek szerint, a június igen csak kedvező hónap a kialakulásához, tapasztaltuk. :( Anyuval utána néztünk: "A jégeső zivatarfelhőből hullik, és kialakulásához szükséges feltételek a tavaszi-nyári hónapokban a legjobbak: ekkor az erős napsugárzás következtében a talaj közelben felhevül a levegő, ami gyorsan emelkedni kezd és nagyon magasra feljut a légkörben. Emelkedés közben a benne lévő vízgőz kicsapódik, majd megfagy. A jégszemek többször "körbejárják" a felhőt, míg elég nagyon lesznek ahhoz, hogy kihulljanak.

Juhász Adél kertje (1.b)

A csemegekukorica rendbetétele... Olvastuk az interneten, hogy a csemegekukorica a legkedveltebb zöldségnövény Magyarországon. Április közepétől június második feléig vethető, mi áprilisban vetettük el. A kikelés utáni első munka az egyelés - erre nálunk nem volt szükség: nem volt sűrű, de egyenetlen igen! :) A következő feladat a fattyazás, az az a talaj felszínéhez közel eső rügyekből fejlődő oldalhajtások eltávolítása. Azt is olvastuk, hogy csak a kiskertekben és a háztáji termesztésnél szokták ezt a munkát elvégezni, ott is csak akkor, ha azt szeretnék, hogy egyszerre érjen be a termés!

Juhász Adél kertje (1.b)

Az első retek "szürettel" lehet, hogy egy kicsit sokáig vártunk, de megérte, mint látjátok. Jó étvágyat Mindenkinek! Juhász Adél Vecsés, 2013. május 27.

Juhász Adél kertje (1.b)

A folyamatos locsolásnak és talajlazításnak meg lett az eredménye, kibújtak a magok, de a gyomok gyorsabbak voltak... Így nagypapa és nagymama segítségével meg is tisztítottuk tőlük a kertet. Nem igazán úgy bújtak ki a magocskák, ahogy elszórtuk.... Hanem szépen, ritkán! S most tudtam meg, hogy vannak hasznos és kártékony állatok is. De a szomszéd cicákat most a haszontalanok közé sorolnám, mert a felkapált, puha talajba végezték el dolgaikat rendszeresen. Ez egy pár növényünk tönkretételével járt, a sorok hiányosságai a cicák rendszeres munkájának köszönhetőek. Juhász Adél

Juhász Adél kertje (1.b)

Az emberiség egyik legrégibb kultúrnövénye a zöldborsó, melyet babakoromban anyukám elmondása szerint nagyon nem szerettem... Anya szerint pont egy levesre valót gyűjtöttünk! Szerintetek? :) Juhász Adél Vecsés, 2013. május 9.

Juhász Adél kertje (1.b)

Éééééés bele vetettük magunkat...! Az előkészületek: a nagyobb gazok, gyomok eltávolításával próbáltuk megtisztítani a kertünket, ami több-kevesebb sikerrel ment is. Utána édesapa a kölcsönkért kapálógéppel először fellazította a földet, majd még kétszer végigment rajta, hogy a szétvagdalt gizgazok, még kisebbek legyenek és a talaj még puhább... Ez egy elég hangos és fárasztó munka volt. Így már megnyugodva várhatjuk a magok érkezését! :) Juhász Adél Vecsés, 2013. március 5.

Aszalós Viktória kertje (6.b)

Kedves Vesd Belel Magad! Nagyon sok változás történt a kertemben. A borsó, a retek és a sárgarépa nem lett olyan szép mint vártam. Biztos az időjárás miatt. A kapor és a kukorica viszont nagyon jól mutat már alig várom, hogy az első cső saját kukoricámat fogyaszthassam. A borsónak és a répának majd egy finom levesben lesz a helye.Minden nap megnézem őket. Üdvözlettel: Aszalós Viktória 6.B. Vecsés, 2013 június 30.

Rapcsok Bogi kertje (1.a)

Kedves "Vesd bele magad"! Küldök néhány fotót kertészkedésem kezdetéről. Üdv.: Bogi Vecsés, 2013. május 1.

Barna Brigitta kertje (4.b)

Nekem már rég kikelt az összes növény. A retket már félig-meddig kiszedtük és megettük. Nagyon finom, ízletes volt. A répa nem lett valami szép dús. Valamiért ritka. A hagyma szép. A kukorica szép nagy. A kapor szép és nagyon jó a szaga. A borsó már virágzik. Az sem valami dús, inkább csak szálanként nőtt ki. Én egyfolytában gondozom. Most hogy esténként esik az eső, így nem kell locsolnom. Az esőnek köszönhetően sok gaz nőtt oda. Én persze mindig kigazolom a kertet. Érdekességképpen írom, hogy annyira szeretek kertészkedni, hogy még füvet nyírni is segítettem apukámnak.

Petrics Márk kertje (6.b)

Áprilisban elültettük a magokat az eső és locsolás hatására hamar ki is bújtak, kisebb nagyobb sikerrel. A kapor nagyon szép és sűrű, míg a sárgarépával vannak gondok. Igazából nagyon kevés kelt ki, maradt meg. Az újhagyma is szépen beindult, mint a képen is látni szépen növekszik. A kukoricám szereti a helyet, de ebben biztos is voltam, mert ezen a részen ahol lakom és veteményeztem sok szomszéd termeszt kukoricát. A retek gyönyörű, már ettem is belőle, bár a levelei kicsit lyukasak. A borsó kicsit hézagosan kelt ki, de már virágzik.

Illés Máté kertje (1.b)

Ezen a héten végre betakaríthattam az első zöldségemet: a retket! Erről küldök képeket, mert nagyon szépek és finomak lettek! A többi növényem is szépen fejlődik, főleg a kukorica és a borsó. Sajnos úgy tűnik, hogy a répának csak a fele jött ki, de az is valami.:) Illés Máté 1/b Vecsés, 2013. május 19.

Petrovics Gergely és Eszter kertje

Köszönjük a magokat. Alig egy hónapja elültettük őket és már szépen ki is keltek. A retek hamarosan fogyasztható lesz. Szeretünk kertészkedni. Sajnos fotót még nem csináltunk kis kertünkről, de legközelebb azt is küldünk. Mindenkinek jó munkát! Petrovics Gergely és Eszter Vecsés, 2013. május 14.

Aszalós Viktória kertje (6.b)

Kedves Vesd Bele Magad! Végre kikeltek az első magjaim, most már látom az első kis retek és az első borsó hajtásait. Már nagyon várom a borsó termését, mert nagyon finom zsenge a termés. A többi magocska is remélem hamarosan kikel. Üdvözlet: Aszalós Viktória (6.b osztályos) Vecsés, 2013. május 12.

Ferencz Nikolett kertje

Ez a "vesdbele magad" nagyon jó móka! Már nagyon szépen bújik minden zöldség! Bár 1-2 növényt nem vetettünk el, saját tapasztalatból, illetve a terméshiány miatt. Például a retket sem vetettük el, mert nekünk minden évben bebogarasodik és iszonyat csípős lesz. Ugyan így a hagymát sem vetettük el, mert a családdal nem tartottuk jó ötletnek, hiszen igazi termése csak jövőre lenne . Meg amúgy is saját termesztésre már duggatunk el hagymát, ami már fogyasztásra is alkalmas és nagyon finom.

Illés Máté kertje (1.b)

Küldök egy pár képet a kis kertem alakulásáról. Sajnos a rossz idő miatt csak április közepén kezdtünk munkába... Elvetettük a magokat, a sárgarépán kívül minden szépen ki is bújt már! Most rendszeresen locsolunk és gazolgatunk.Nagyon szeretem ezt csinálni és mindenki segít nekem. Illés Máté 1/b. Vecsés, 2013. május 6.

Kocsis Gergely kertje (2.b)

Bár az adottságok a mi "kertünkben" nem túl kedvezőek (kutya, macska, talajminőség, kavicsok), belevetettük magunkat... Reménykedve vártuk, hogy az általunk összetákolt ládában is kibújnak e a növények. Nagy örömünkre először a borsó, aztán a kapor, majd a retek is kibújt. A hagyma, a répa és a kukorica még várat magára, de nem adjuk fel. Az eddig készült képek közül küldenénk néhányat. Reméljük, hogy a locsolgatás, gazolás, gondozgatás meghozza gyümölcsét és a termésekről is tudunk majd fotókat küldeni:-) Üdvözlettel, Kocsis Gergely 2/b oszt. Vecsés, 2013. május 5.

Botond kertje

Kedves Klári néni!
  Küldenénk néhány képet a termésekről, illetve a fincsi borsólevesről, amit főztünk. 
Nagyon élvezte Botond a munkája/munkánk eredményét.

Horváth Botond 1.a

Viki kertje

Tisztelt szervezők!

Most már lassan vége a nyárnak.Minden amit ültettem szépen kifejlődött, beérett és leszedtem.Véget ért számomra a kertészkedés idénye. Volt olyan növényke, ami szárba futott, annak anyával elraktuk jövőre a magjait, hogy újra ültethessek jövőre is.Köszönöm a lehetőséget.Ami növénykém lett, egész más ízű volt, mint amit veszünk. 
 
Aszalós Viktória 5.b                           

Oldalak