Pilisjászfalui Dózsa György Ált. Isk.

Pilisjászfalu
Pest

Blogok

Zolika kertje

Zolika márciusban gondosan elültette a paradicsom és paprika magokat, amik hamar kikeltek és gyors növekedésbe kezdtek. áprilisban már a retek és a borsó is kibújt a kertben. Hamarosan ritkítani kellett a retket. Májusra kivirágzott az estike, ami finom illatával örvendeztette meg a családot esténként.Júniusban borsószedés következett és virágzásnak indultak a kiültetett paradicsom növények. Július végére már lehetett szüretelni a paradicsomot és augusztusban a paprikát. A képek magukért beszélnek, szép termések lettek ebben a kertben.

Vince, az elsős kis kertész

Vince, a Pilisjászfalui Dózsa György Általános Iskola elsős tanulója láthatóan nagy örömmel és kedvvel ültette el szülei segítségével a magokat. A paradicsom és paprika magokat papírgurigákba, tojástartókba is vetették. A borsót gondosan, szemenként helyezte Vince a földbe, így szép egyenletesen kelt ki a képek tanúsága szerint. Nemsokára élvezheti az első termések finom ízét. Az estike is elültetésre került virágládába, izgatottan várja, milyen virág lesz belőle.

Vesd bele Magad! magok kiosztása

Idén márciusban is sor került iskolánkban a Vesd Bele Magad program vetőmagjainak kiosztására. Örültünk az újdonságnak, hogy idén paprikát, paradicsomot is palántázhatunk. A gyerekek örömmel vették át a magokat és azóta szorgosan kertészkednek. Nemsokára jelentkezünk a vetések, növekvő palánták és a virágok képeivel! :-)

Klári tavaszi képei

Klári kiskertjében sikeresen megtermett a borsó, finom leves készült belőle. A retek szép, de sajnos elég csípős lett, így csak a felnőttek ettek belőle.

A Borsó testvérek kertje

A borsót már réges-rég feltépték, úgyhogy neki csak a hűlt helye látható a kertben. A hagyma és a répa nőtt ugyan a legutóbbi fényképek óta, de sajnos még mindig nagyon alulteljesítenek. A cékla viszont szép, már készült belőle egy adag savanyúság és télire is lehet elrakni belőle üvegekbe.

Cékla és retek Dávidnál

Dávid kiskertjében a cékla és a retek termett meg sikeresen. Családjával a retket jóízűen elfogyasztották, míg a céklát eltették télire.

A tavasszal kibújt növények

Több kis Kertészünk lefényképezte szüleivel a kibújt növénykéket. A borsónak, reteknek szinte mindenkinél nagy sikere volt, a cékla és a répa is sikeresen kikelt. A vöröshagymáról kevesen küldtek képet, sokaknál nem vagy csak pár mag kelt ki.

Balázs kiskertje (Pilisjászfalu)

"Nagy izgalommal készültem az én kis kertem megalakításához. Anyukám segített az első magok elültetésében. Ágyásokat készítettünk, jól belocsoltuk, beleszórtuk a magokat és betakartuk. Majd újra meglocsoltuk. Előtte elolvastuk az útmutatót. Megnéztük mit és hogyan kell ültetni. Hamar kibújtak a növénykék. Lassan már gazolni is fogok: dédimamám fog nekem ebben segíteni. Ő megmutatja nekem, hogy mi a növény és mi a gaz." Gyarmati Balázs

Belevetettük magunkat! (Pilisjászfalu)

A vetőmagok kiosztása után sok kis kertészünk lelkesen vetette el a magokat, a szülők segítségével sorban küldték a fényképeket a kis beszámolókkal. Réka a következő élménybeszámolót küldte a fényképek mellé: "2014. március 22-én szép napra ébredtünk. A vesd bele magad pályázat keretében kapott magok elültetésére igazán kedvező idő ígérkezett. Miután a kertben kijelölt helyet felástuk, elkezdődhetett a magok ágyásba helyezése. A mellékelt fotók bizonyítják, hogy az ültetés jól sikerült."

Megkaptuk a magokat! (Pilisjászfalu)

2014. március 17-én a Pilisjászfalui Dózsa György Általános Iskola kis kertészei boldogan, nagy izgalommal vették át a Vesd bele magad! program magjait. Volt, aki már alig várta, elő volt készítve otthon a kiskert a magok elvetéséhez. Többen tavaly is részt vettek a kertészkedésben. Hamarosan jelentkezünk az ültetés képeivel!

Dulai Orsolya 4. osztály (Pilisjászfalu)

Nagyon vártam már, hogy megérkezzenek a vetőmagcsomagok. Én és a testvérem is kértünk ilyet, mert nagyon megtetszett az az ötlet, hogy ültessünk. Amikor megérkeztek a csomagok nagyon izgatott lettem. Amint megkaptam nagyon örültem neki. Alig vártam, hogy vége legyen az óráimnak, mert tudtam, hogy utána mehetek haza ültetni. A fotós bácsi és az újságíró bácsi is velünk jött haza, hogy megnézzék, hogyan szorgoskodunk a kertben. Nagyon tetszett amikor elültettünk a vöröshagymából két sort, a répából úgy szintén. A karalábéból és a retekből egy sort ültettünk.

Megérkezetek a várva várt vetőmagok :) (Pilisjászfalu)

Nagy örömünkre szolgált, amikor a futár meghozta a vetőmagcsomagokat. A gyerekeknek azonban még pár napot várniuk kellett, amíg kézben foghatják a saját kertjükbe elvetésre kerülő magokat, ugyanis a Magyar Nemzet című újságtól felhívtak minket, hogy szeretnének részt venni az átadáson. Nagy lelkesedéssel fogadtuk a felkérést, és persze eleget is tettünk nekik.
....Megérkezett az újságíró és a fotós is, akik nagyon kedvesek voltak és minden momentumot megörökítettek....(azóta az újságban is megjelentünk)