Program

Figyelmeztető üzenet

  • The service having id "_hu_iwiw" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
  • The service having id "twitter_widget" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
  • The service having id "facebook_like" is missing, reactivate its module or save again the list of services.

Még mielőtt belevetné magát weboldalunk feltérképezésébe, engedje meg, hogy néhány mondatban ismertessük Önnel a „Vesd bele magad!” program részleteit.

Célok

A "Vesd bele magad" program az első évben 2000 kisiskoláshoz juttatott el gazdák felajánlásával zöldségvetőmagokat azért, hogy otthon a konyhakertben elvessék, majd az így kapott saját termesztésű zöldségeket a család elfogyassza. 2013-ban, a program 3. évében már 25.000 kisdiák szorgoskodhatott a kertben.


Azzal, hogy a vetőmagot minél több  gyerekhez és ezáltal a családhoz eljuttattunk, az a célunk, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét arra, hogy bizonyos friss élelmiszereket, például zöldségeket különösen nagy anyagi befektetés nélkül lehet termeszteni. Így meglátják, milyen különbség lehet a saját maguk által termelt és a bolti zöldségek között nem csak ízben, hanem felhasználhatóságban is. 
A résztvevő gyerekek általános iskolákhoz, azon belül egyes osztályokhoz kapcsolódnak.

A program célja, kettős. Egyrészt segítséget nyújtunk a gyerekeknek ahhoz, hogy sikeresen tudják felnevelni, gondozni a növénykéiket. Másrészről pedi egy figyelmefelkeltés a célból,hogy ahol rendelkezésre áll minimális méretű házikert, ott már lehet élelmiszert előállítani. Sajnos a falusi közegben sem természetes, hogy a hátsó kertben zöldséget nevelnének. Átvette a korábbi konyhakertek helyét a fű és a tuják.

Nyomonkövetés

Weblapunkon a kiosztott négy növény termesztéséhez kapcsolódóan a gyerekek számára érthető módon leírásra kerülnek a fontos szakmai információk. Itt az oldal folyamatosan frissül, ahogyan megyünk előre az időben, ahogyan a növények fejlődnek, mindig kiegészül az aktuális tudni valókkal.
A weboldalon keresztül lehet kérdezni szakembertől, aki segít, ha a termesztéshez kapcsolódó problémákkal találkoznak a gyerekek.

A weboldalunkat nem csak mi szerkesztjük, hanem kiskertészeink is - folyamatosan felkerülnek leírások, fotók a gyerekektől. Ezekben a termesztéssel kapcsolatos tapasztalatok, érdekes vagy vidám pillanatok, a saját alapanyagból készült ételek elkészítésével kapcsolatos fotók, receptek, esetleges események kerülnek bemutatásra.

A szépen fejlődő kiskertekről és a gyerekek élményeiről az elektronikus média ad rendszeres tájékoztatást. Időről időre megkeresünk egyes iskolákat, gyerekeket, pedagógusokat, hogy a találkozások során is átadhassák tapasztalataikat, élményeiket. A projekt végére a programban részt vevő iskolák mindegyike legalább egyszer sorra kerül.

A résztvevő iskolák, osztályok számára versenyt is hirdetünk. Ennek feltétele, hogy márciustól szeptemberig minden hónapban küldjenek beszámolókat a termesztésről, az alapanyag felhasználásról. Akik ezt teljesítik, részt vesznek egy sorsoláson és nyerhetnek egy 3 napos osztálykirándulást. Az osztálykirándulás keretében megismerkedhetnek egy-egy fiatal gazda tevékenységével, a helyi élelmiszer feldolgozással, valamint a program részeként lehetőségük lesz lovagolni, traktorozni, kocsikázni a sok más érdekes program mellet.

Várható eredmények

A projekt várt eredménye egyrészt az, hogy minél több kisiskolással megértesse a helyben előállított termékek fontosságát, ezen belül pedig megérezzék a saját zöldség minőségbeli különbségét, s ez által az élvezeti értékeik is kifejlődjenek/ újabb teret nyerjenek a viszonyítás mérlegén.  Mindeközben a projekt rámutat arra, hogy az élelmiszer előállítás kis mennyiségben minimális befektetést jelent, annál több odafigyelést, de ennek meg is van a kézzel fogható eredménye.
A program segít abban, hogy a gyerekek, a későbbi felnőtt vásárlók megértsék, megtanulják, hogy mit jelent a jó minőségű élelmiszer, hogyan lehet megismerni a jó minőséget.

Kellemes időtöltést kívánunk!


Üdvözlettel:
Kamilla és csapata