Révfülöpi Általános Iskola

Révfülöp
Veszprém

Blogok

Fecó kertje

Márciusban, megvárva a meleg időt előkészítettem a veteményezéshez a szüleimtől kapott földet. Szerencsére, mivel homokos a talaj, könnyen dolgoztam, sokat kapáltam. A borsó, retek azonnal a földbe került, a paprika és paradicsom magokat kipalántáztuk anyával. A nagy szárazság miatt későn indultak fejlődésnek a magok, a héten leesett sok eső viszont sajnos a múlt hétvégén kiültetett palántákat elverte. A reteknek is úgy tűnik, hogy túl későn jött már az eső. A borsó viszont gyönyörű szép, remélem jó sok termés lesz rajta.

Iskolakert

A Révfülöpi Ált. Isk. kiskertjében szorgalmasan dolgoznak a 6. osztályosok. A szorgos munkának köszönhetően üde zöldek a növényeik. Rendszeresen gyomtalanítják, és locsolják a kiskertet. Már nagyon várják, hogy virágba boruljon a borsó.

Szegi Benedek

Nekem szerencsém van, mert a kutyusom mindig segít a kertészkedésben. Soha nem megyek egyedül dolgozni, mert a hűséges társam követ mindenhova. Büszke vagyok a kertemre, sokat gazolom, kapálom. A retkem csoda finom, megmosva a reggelihez ettük a családommal. Mindenkinek nagyon ízlett. A cukorborsóm szépen virágzik. Benedek 1. osztályos tanuló (Révfülöp Ált. Isk.)

Muzsi Fecó kertje!

A retek szépen nő a kertemben. Két-három naponta megyünk szedni. Most hétvégén kigyomláltuk a hagymát és a répát. A cékla is szépen nő, a borsó nagyon nagy. Már el is tudtam bújni mögötte apáék elől. A kukorica sajnos egyáltalán nem kelt ki. De lehet, hogy a sok csapadéktól az is kibújik a földből. Örülök annak, ha a kertemben gyönyörködhetek. Fecó

Az én kis kertem: György Anna Sára Révfülöp

Egy szép nap kimentünk a kertbe, hogy elvessük a magokat. Első lépésként kigyomláltuk és elgereblyéztük onnan a leveleket. Majd meglazítottuk a földet,használtunk hozzá ásót, kapát, gereblyét, ezt követően ágyást húztunk kapával a magoknak. Középre pedig egy kis utacskát csináltunk. Majd nekiálltunk elvetni a magokat. Vetettünk retket, hagymát, sárgarépát, fehérrépát, céklát, cukorborsót, és kukoricát.

Révfülöpön az iskola kertjét szorgalmasan gondozzák a diákok

Májusban 5 ágyást készítettek az iskola kertjében a szorgos diákok. Lett kertje az 5. 6. 7. 8. osztályosoknak. A 3. osztályosok kérték, hogy nekik is legyen kertjük, ezért ők kapták meg az 5. ágyást. Mindannyian boldogan készítették elő a kertet a veteményezéshez. Kapáltak, gereblyéztek, majd a kis magokat elvetették a jó puha talajba. Azóta is locsolják, és gyomtalanítják az ágyásokat a gondos kertészek a Révfülöpi Ált. Iskolában.

Muzsi Fecó kertészkedik

Március 29-én elvetettem a vetőmagokat. Remélem a talaj már elég meleg, és hamar előbújnak a növénykéim. A hétvégi eső biztosan megsürgeti a fejlődésüket.

Betakarítás

Elérkezett a várva várt pillanat, hiszen a zöldségek betakarítása van csak hátra. Muzsi Marci és testvére Fecó igazán jól dolgozott. Gyönyörű a kertjük. Óriási a kukoricájuk, és a sárgarépájuk is igen nagyra nőtt. Ügyesek voltak a fiúk, végig dokumentálták képekkel a növények fejlődését. Jó volt látni mennyire örülnek a kertészkedésnek.

Büszkeségem

Néhány képet küldök a kertemről, mert úgy érzem az többet mond, mintha írnék róla. Még annyit nagyon szeretek tenni venni a kertemben:Eszti 4.o. Révfülöp

Kapor

Gyönyörű lett a kaprom a kertben. Gondoltam valamit kellene készíteni belőle. Találtam anyuval egy jó receptet, amit szeretnék mindenkivel megosztani: Kapros sárgarépalapcsánka Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg sárgarépa, durvára reszelve 2 csomó újhagyma, zöldjével apróra felaprítva 2 nagy gerezd zúzott fokhagyma 1 csokor friss kapor, finomra aprítva só őrölt fekete bors 5 tojás sütéshez: olaj

7. osztály Révfülöpi Ált. Isk.

Végre megérett a borsónk! Az egész osztály örömmel körbeállta a kiskertet. Közösen leszedtük a zöld hüvelyeket, majd vidáman elfogyasztottuk a zsenge borsó szemeket. Nagyon ízlett mindenkinek, igaz egy levest akartunk főzni belőle, de nem maradt egy szem sem, mert mind megettük. Talán jövőre majd másként lesz, vagy akkor is így nyersen falatozunk. Na majd meglátjuk, mit hoz a holnap. 7. o. Révfülöp

A VARÁZS BORSÓ

Egyik délelőtt kimentünk a kertbe. Mindenki elvetett egy szem borsót. Elvetettük és megöntöztük.

A kukorica is a földbe került

Az 5. osztályosok a kukoricának is előkészítették a talajt, és gondosan elvetették a magokat. A csopadékmérő az iskola kis tava mellett lett elhelyezve, amit szorgosan figyelnek a felelösök.

Gondos kiskertészek

Muzsi Marci 4.o. és Muzsi Fecó 2.o.

A mi kertünkben egy szál gaz sincs!

Vesd bele magad

Raduly Bálint 3.o. fogalmazása.

Egy szép napon az iskolában Rita néni meghirdette, hogy lehet tőle magokat kapni. Nemsokára megkaptuk a csomagot, és hazavittem boldogan. Anya megigérte, hogy pár nap múlva elültetjük. Aztán elérkezett a nagy nap. Ketten édesanyámmal kimentünk a kertbe. Felástuk a sorokat. Elültettük a cukorborsót, kukoricát, sárgarépát, vöröshagymát, kaprot, retket. Majd megjelöltük mit hova ültettünk. Megöntöztük a növényeket.  Erősen figyeltem őket, ahogy kibújnak a földből. Türelmetlenül vártam. Amikor kikeltek örültem és vidáman gondoztam őket.

Szorgos kezek

A Révfülöpi Ált. Isola tanulói osztályonként veteményeztek az iskola udvarán kialakított ágyásokba. Minden osztály örömmel dolgozott. Az ügyes kiskertészek vidáman szorgoskodtak. A magok a földbe kerültek.

Marci és Fecó növényei

Van egy jó történetem. Én és az öcsém elveteményeztünk a papánál lévő kiskertben. Mi a "vesdbele" magokat vetettük, a papa pedig azt, amit valamelyik boltban vett. A mi veteményeink már gyönyörűek, a papáé még ki sem bújt a földből, ezért a papa kikaparta a földet, és látta, hogy az övé még csak most kezd hajtani. Mi pedig az öcsémmel büszkék vagyunk a kertünkre. Ezért küldök is néhány képet a növényeinkről.

Marci és Fecó Révfülöpről

Végre tudunk dolgozni

Végre minden tanulónak a földbe került a veteménye. Már néhányan boldogan újságolják, hogy milyen szépen kikelt a kapor, vagy a retek és a borsó. Mindenki nagyon gondosan ügyel a kertjére.

Megérkeztek a vetőmag csomagok

A Révfülöpi Ált. Iskola diákjai boldogan vették át a vetőmag csomagokat, melyek 6 különböző magot tartalmaztak. A vetőmagok egy részét az iskola mintakertjébe vetik majd el a felsős diákok, a többi csomagot az alsósoknak osztottuk ki. Öröm volt hallgatni a diákokat terveikről, hiszen lesz aki a nagymama kertjébe fog veteményezni, de lesz, aki a kapott magok miatt beszéli rá a szüleit, hogy neki segítsenek az udvaron a kiskert kialakításában. Az iskola kertjébe március 20-án kerültek földbe az első magok az 5. osztályosok nagy örömére.