Termesztési segédlet

Figyelmeztető üzenet

  • The service having id "_hu_iwiw" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
  • The service having id "twitter_widget" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
  • The service having id "facebook_like" is missing, reactivate its module or save again the list of services.

Paprika
A növényt legtöbbször palántáról szaporíthatjátok, melyekhez a magokat március közepén vethetitek el. A vetési mélység 1-1,5 cm legyen. Ha 25 °C hőmérsékleten tartjátok, már 10 nap alatt kicsirázhat. Termőfölddel megtöltött tejfölös dobozokba palántázva napos ablakpárkányon nevelhetitek tovább. A gondoskodást meghálálva egyenletesen fejlődnek.
Május elejétől, közepétől - a fagyok elmúltával- a kész palántákat 75 cm-es sortávolságra és 30 cm-es tőtávolságra ültessétek ki. A palánták helyét előre ki is jelölhetitek, így megfelelő lesz az egyenletes növekedésük.
A sorok gyomtalanításáról ne feledkezzetek el. Öntözni a száraz időszakokban, leginkább a reggeli órákban ajánlott nagyobb vízadagokkal, a növény tövénél. Ha lehetőségetek van rá, akkor összegyűjtött esővizet is használhattok.
Júliustól már szedhetitek is munkátok „gyümölcsét”, a vitaminokban gazdag, finom paprikákat, melyek ízletessé tehetik szendvicseiteket. A család az ételek elkészítésénél is felhasználhatja a termést. A növény a fagyokig bőven terem.

Paradicsom
A növénynél ugyanúgy végezzétek a munkálatokat, mint a paprikánál. A kiültetésnél a sortávolság 80 cm, a tőtávolság 40 cm legyen.
Legalább hetente alapos öntözéssel - a reggeli órákban - a növényetek sokáig termi az ízletes, piros bogyóterméseket.
Fogyaszthatjátok nyersen, vagy különféle ételek elkészítésére. Befőzve a paradicsom levét télen is sokrétűen felhasználhatjátok.

Zöldborsó
Március közepétől, 4-5 °C fölötti talajhőmérséklet mellett 5 cm mélyre, 30 cm sortávolságra és 5 cm tőtávolságra vessétek.
A szedésig a sorokat kapálással gyomtalanítsátok. Szárazság idején az egy-két alkalommal történő öntözést meghálálja. Bőséges termést hozhat.
Május végétől június közepéig szedhetitek a zsenge borsóhüvelyeket. Többféle felhasználási módja ismert. A borsó „fejtésébe” ti is besegíthettek.

Hónapos retek
A retek apró magjait állandó helyére vetve szaporíthatjátok.
A magokat március elején 1-2 cm mélyre, 30 cm-es sortávolságra és 5 cm tőtávolságra vessétek.
Nem igényel nagy meleget, már 13 °C körüli hőmérsékleten 8 nap alatt kicsirázik. A magok kikelése után megritkíthatjuk, hogy a gumók megfelelő nagyságúra tudjanak fejlődni. Viszonylag kevés ápolást igényel, de a sok csapadékot nem jól tűri. Ilyenkor a retek gumója felrepedhet. Ezért figyeljétek a talajt öntözéskor, hogy ne legyen túl nedves. Ha gyomokat találtok a sorok között, akkor azokat távolítsátok el minél előbb.
A friss, ropogós, ízletes hónapos retketeket már április közepétől szedhetitek. Ha ügyesen gondoztátok a növényt az egész család hosszú ideig juthat vitaminhoz.

Estike
Az estike 25-30 cm magas, lazán elágazó, szürkészöld levelű növény. Egy egynyári virág – élete tavasztól őszig tart - mely az esti órákban nyílik és teríti be kellemes illatával és élénk színeivel a kertet. Tájegységenként más-más elnevezésével találkozhattok.
Április elejétől több szakaszban vessétek, hogy kellemes illatát egész nyáron át érezhessétek. Különlegessége, hogy a magok fényen csíráznak, így a vetés a föld tetejére történjen. Kiváló balkonládába vagy virágágyásokba is.
Kedveli a napot, árnyékot kismértékben szereti. Az öntözést meghálálja, a gyomtalanítást folyamatosan végezzétek. A vetés után már 6 héttel elkezdődik az őszi fagyokig tartó állandó virágzása.