Testvérvárosok Terei Általános Iskola

Pécs
Baranya

Blogok

Itt van az ősz...

Megkezdődött az iskola, és az osztály már izgatottan várta, hogy ismét ellátogassunk Patrikék kertjébe. Már csak a sárgarépa volt a földben. Egy részét kiástuk és megkóstoltuk. A kaporból és a kukoricából már csak az elszáradt maradványokat láthattuk.

kukoricatörés

Augusztus végére a csemege kukoricán a csövek elérték a megfelelő állapotot. A Kiss család apraja-nagyja részt vett a kukoricatörésben.

Nyár

A nyár első felében (június-július) a kedvező időjárásnak köszönhetően szépen fejlődtek növényeink. Virágba borult a kapor, megérett a borsó, és szépen nőtt a kukorica, a sárgarépa és a hagyma is.

Szünet

A héten véget ér a tanév, megkezdődik a szünidő! Hétfőn, június 10-én utoljára indultunk közösen kerti munkára. Izzadva küzdöttünk meg a gyomokkal. Ismét kiszedtünk sok retket. Mindenkinek kötöttünk egy-egy csokor kaprot, és megkóstoltuk a borsót is. A nyár folyamán Patrik családja folytatja helyettünk a munkákat. Mi fényképekről követjük a változásokat. Megbeszéltük, hogy az új tanév első napján azonban újból ott leszünk a kertben mindannyian.

Sok-sok retek!

A mindennapos esők miatt úgy indultunk el a kertbe, hogy dolgozni nem tudunk. Nagy a sár, nem lehet rámenni a földre. Retket azonban kell kiszedni, mert már nagyok és érettek. Olyan sokat szedtünk, hogy mindenki többet is vitt belőle haza. Jó volt látni, hogy a borsón megjelentek már a hüvelyek! (június 5.)

Az első termés!

Az esős idő miatt ismét egy hetet kellett várnunk, mire eljutottunk a "Kiss"-kertbe. (május 29.) Nagy lendülettel húzogattuk ki a gazokat a szépen fejlődő növények közül. És izgalommal szedtük ki az első retkeket! Micsoda boldogság volt látni a saját termésünket!

Sáros a kert

A napokban ismét nagy mennyiségű csapadék esett. A föld sáros volt, így dolgozni nem tudtunk ezen a délutánon. Boldogan néztük, hogy növényeink gyorsan nőnek, ismét sokat változott a kert. (május 22.)

Ismét gyomlálunk

A hét végi kiadós eső jót tett a kertnek. Szépen nőnek növényeink, de sajnos a gyomok még jobban. Ismét gyomlálgattunk. (május 13.)

Gyomlálás

Több mint egy hét telt el előző kertlátogatásunk óta. (május 8.) Örömmel láttuk, hogy kikelt a kukorica, a borsó, a retek, és itt-ott megjelent a kapor és a sárgarépa is.

De bezzeg a gaz volt a győztes! Igencsak megelőzte növekedésben a növényeinket. Volt dolgunk bőven, mire kihúzogattuk őket.

Locsolás

A várva várt nap és meleg kicsit túlzásba esett, hirtelen nyoma veszett a sok csapadéknak és szükségessé vált a locsolás. Április 29-én ezzel indultunk el a "Kiss"-kertbe. Itt fúrt kútból kell felhúzni a vizet, amit kicsik és nagyok is nagy örömmel csinálnak.

Folytatódik

Április 24-én folytattuk a magok kiszórását, Maria Thun Vetési naptára szerint. Szerinte ez a nap a legkedvezőbb a földben fejlődő növények elvetéséhez: retek, sárgarépa, vöröshagyma. Ekkor munkába lendült az osztály másik fele is.

A munka megkezdése

Végre elérkezett a várva várt pillanat: április elején kisütött a nap és felszáradt a föld. 17-én elvetettük az első magokat: kukoricát, borsót és kaprot.

Időjárásfigyelés

A tavaszi szünet után az időjárás még mindig ellenünk volt, így késleltetnünk kellett a kertészkedést.

A hónap elején elkezdtük figyelni az időjárást, mert már nagyon szerettük volna megkezdeni a kerti munkákat.

A biztonság kedvéért a csapadékmérőt nem az iskolában állítottuk fel, hanem az én udvaromban, így a megfigyelés az én feladatom lett.

Hosszas várakozás

A csomagok átvételének napján délutánra ránkszakadt a tél, hóval és viharos széllel. Ezért egy hónapig kellett várnunk, hogy megkezdhessük a kertészkedést.

De azért nem voltunk tétlenek!

A "hóolvadás" után  (március 20.) ellátogattunk Patrikék "Kiss"-kertjébe, ahol még nagy sár fogadott minket. Megalakítottuk a hat veteményező brigádot, akik jelzőtáblákat készítettek a saját növényükről, amit majd az ágyásuk szélére fognak tűzni (lsd. kép).

"Ünnepélyes" pillanat

Kissé megkésve kezdem el a blogunk vezetését, így aztán visszamenőleg több dologról fogok beszámolni.

Kezdjük a legelején!

Március 14-én végre kibonthattuk a várva várt vetőmag-csomagot. Az ünnepélyes öltözék nem ennek tiszteletére van rajtunk, hanem, mert aznap ünnepeltük március 15-ét.