Tiborszállási Péchy László Adventista Általános Iskola

Tiborszállás
Szabolcs-Szatmár-Bereg

Blogok

Szőlőszüret Nagyecseden

Kovács Kristóf a hétvégén segített nagymamájának a szőlőszüretelésben. Kiváló munkaerőnek bizonyult, hiszen nemcsak szedte, hanem darálta is a szőlőt, hogy abból finom bor készülhessen. A szorgos kezeknek hála a munkát hamarabb befejezték, mint tervezték. Kistestvére, Dóra is szívesen segített. A nap végén megkóstolhatták a saját maguk által, frissen készített mustot. Egészségére mindenkinek!

"Az év termése"

Tiborszálláson sokan megirigyelték Tóth Daniék hagymáját. A Meczner családhoz hasonlóan náluk is "óriáshagyma" nőtt a kertben, amely akár az év termése díjat is elnyerhetné hagyma kategóriában.

Uborkarakás

Daniék júliusban uborkát raktak, amihez felhasználták a kertben termett kaprot is. Igazán jó ízt adott neki.

Elkezdődött az őszi betakarítás

Sztojka Bernadett az 5. osztály tanulója. Családjával egy hete felszedték a ketjükben a burgonyát, ahol Betti is nagyon keményen dolgozott. Az utolsó sornál fellélegzett a család.

Elkezdődött a tanév

A tiborszállási általános iskolában vasárnap tartottuk az évnyitó ünnepséget, ahol iskolánk igazgatónője képek segítségével beszámolt a nyári eseményekről, köztük a kiskertészek tevékenységéről is. Már megbeszéltük, hogy egy délután összeül a csapat és együtt kitöltjük a közös veteményezési naplót, hiszen nyárára beosztottuk, hogy ki melyik hetet rögzíti otthon a saját füzetében. Minden kiskertésznek sikeres tanévet, sok jó jegyet, szép élményeket kívánunk!

Kerékpártúra 6: Andriséknál

A kerékpártúra során a nap egyik jellegzetessége az volt, hogy szinte minden kertben "besárgarépáztunk". Így volt ez Laskai Andrisék kertjében is. Jólesett ebben a hőségben a sárgarépát ropogtatni.

Kerékpártúra 5: Kornélia kertjében

Kornélia kertjét is meglátogattuk. Külön részt kapott a kertben, ahová a vetőmagokat elvetette. A nagy szárazság ellenére szépen nőnek a növények, bár egy kiadós eső jól jönne, hogy megöntözze a földet. A kukorica néhol már 2 m magas is van, de a csövek még kicsik rajta. A kapor és a sárgarépa jól termett, a hagyma pedig dughagymának lesz jó, így majd jövőre ismét elvetik.

Kerékpártúra 4.: Dóra kertje

Dóra külön kiskertet kapott növényeinek, amelyek valószínűleg a talaj miatt nem fejlődnek megfelelően. Már arról beszámoltunk, hogy a kukorica alig kelt ki. A sárgarépa is nagyon zsenge még, a hagyma pedig nagyon apró, így elteszik, mert kiváló dughagyma lesz belőle jövőre. Az egyik képen azt mutatja, hogy az ő sárgarépája mennyivel kisebb annál, mint amit az anyukája vetett. De ők nem csüggednek, így is finom leves lesz belőle.

Kerékpártúra 3.: Hanna kertje

Hannáék kertjében elég későn lehetett elkezdeni a veteményezést, mert belvíz borított mindent. A képek jól szemléltetik milyen volt és milyen lett kertjük, ahol Hanna külön részt kapott saját növényeinek, amelyek gyönyörűen fejlődnek. A kései veteményezés miatt a zöldbab még csak most virágzik, de valószínűleg bő termés várható.

Kerékpártúra 2.: Mecznerék kertjében

A tiborszállási kiskertészek kerékpárra pattantak júliusban. A kerékpártúra második állomása Meczner Marcella és Flórián kertje volt. A kukoricán már szépen nőnek a csövek, lassan enni is lehet belőle. A retek és a borsó már rég elfogyott. A kert meglepetése, hogy "óriáshagymák" nőnek benne. Megmértünk egyet: kerülete 22 cm volt!

Kerérpártúra 1.: Sanyika és Manus kertjében

A tiborszállási kiskertészek kerékpárra pattantak júliusban. A kerékpártúra első állomása Sanyika és Manus kertje volt. A zöldségek szépen nőnek, a kukorica azonban a nagy szárazság miatt nem fejlődik. Elég ritka, és a magassága alig éri el a 130 cm-t. Sárgarépából és hagymából viszon van bőven.

Egy kis nyaralás

Ahogyan arról már írtunk, a tiborszállási gyerekek a Balaton partján töltöttek egy hetet. Jutalomnyaralás volt azok számára, akik egész évben kitartóan tanultak, szép eredményeket értek el, magatartásuk példamutató volt. Az alsó tagozatból 5 kiskertész vehetett részt a táborban, ahonnan nagyszerű élményekkel tértek haza. Kezdődhet ismét a kertészkedés.

Írásbeli teendők

Dani szeptemberben kezdi el a második osztályt a tiborszállási általános iskolában. Egész nyáron szorgalmasan vezette veteményezési naplóját.

Kerékpárra pattantak a tibori kiskertészek

Néhány tiborszállási kiskertész tanárnénijük bíztatására kerékpárra ült, és meglátogattuk egymást, szemügyre vettük egymás kertjét. Nagyon jól éreztük magunkat, el is fáradtunk. A nap végén jégkrémmel, jól behűtött dinnyével, barackkal, egy kis süteménnyel pihentük ki fáradalmainkat. Utunk során fényképeket készítettünk a kertekről, megvizsgáltuk, kinek hogy sikerült a veteményezés. Beszámolónkat egy hét múlva olvashatjátok, mert kedden elutazunk a balatonlellei egyházi táborba. További szép nyarat mindenkinek, jó pihenést és na persze jó kertészkedést azoknak, akik nem tartanak velünk!

Dóra kukoricája

Verner Dóra éppen a kukoricájukat mutatja meg nekünk. Anyukájától megtudtuk, hogy a vetés nem sikerült. Kb. 6 szál kukorica nőtt ki összesen, magasságuk változó, még csak "babacső" van rajtuk. A sárgarépatermés sem lett valami jó. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a talaj nem felel meg a vesd bele magad program vetőmagjainak, mert a saját maguk által vetett magokból szebb lett a termés. A kapor viszont magasra nőtt.

Sarkadi Csaba kertje

Csabáék kertjében minden szépen zöldell, a képeken éppen a termést ellenőrzi. A kukorica lassan ehető, a kapor derékig ér, a sárgarépa még zsenge, de így is finom.

Márku Hanna képei

Az alábbi képek július 13-án készültek. A borsó szépen termett, a többi zöldség is folyamatosan érik.

Nyuszitorta

Az alábbi receptet ismét a tiborszállási Tóth Dani anyukája osztotta meg velünk. Hozzávalók: 40 dkg sárgarépa reszelve, 18 dkg cukor 0,5 dl méz, 0,5 dl olaj, 21 dkg liszt, 2 mokkás kanál fahéj, 1 csipet só, 1 sütőpor, 4 tojás. Összekeverjük a hozzávalókat és 50 percig sütjük. Félbevágjuk, és lekvárral megtöltjük. A teteje tetszés szerint díszíthető (porcukorral, cukorsziruppal, tejszínhabbal, gyümölccsel, stb.). Jó étvágyat hozzá!

Büszke kiskertész

Dani büszkén mutatja, milyen szép a sárgarépa a kertjükben. A másik képen a leszedett borsót tartja ölében, amelyből az össztermés kb. 5 kg lett.

Sárgarépaügy

Kristóf és Dóra jobban szeretik a sárgarépát nyersen, mint a levesben, pedig nem volt ez mindig így. Éppen ezért, ha leves készül odahaza, anyukájuk mindig gondol rájuk és többet is megpucol belőle. A lényeg, hogy a vitaminok így vagy úgy, de jó helyre kerülnek.

Oldalak