Visontai Kovách László Katolikus Általános Iskola

Vámosgyörk
Heves

Blogok

Vámosgyörki történetek: Hádinger Zsófi kertje

Mint minden osztálytársam, én is csak késve tudtam elültetni a magokat. Ma már mindegyik kikelt, a retek soha nem volt ilyen nagy még. Szépen fejlődik a kukorica is, a borsót már leszüreteltük. Finomak a répák is.

Ördög Szabolcs 1. osztályos tanuló munkálkodás közben

Hosszúra sikeredet a tél. Sokára ért ide a tavasz. Mihelyst lehetett már is ültettem a magjaim. Lám a képek magukért beszélnek, hogy nehéz munka a kertészkedés, ezért a kisöcsém is besegített (ha akartam, ha nem). Elsőként a retek érett be, sok reggeli alkalmával került a család asztalára. Már a borsó is szép, és a hagyma is. Alig győzőm kivárni, hogy ezeket is megkóstolhassam. Ördög Szabolcs

Ördög Krisztián 3. osztályos tanuló kiskertjében

Hurrá! Megérkezett a jó idő. Fáradtságos munkám első gyümölcse a retek. Sokat megettem belőle és sokat megettek belőle (a hangyák). Mára már az első borsó hüvelyek is megjelentek. Gergő kis tesómmal már meg is kóstoltattam a picuri zöld bogyókat. Az idei időjárás nem éppen a jó munkának kedvez, hisz nagyon sok alkalommal vert ki a kertemből az eső. Már nagyon kellene kapálni most is, de mindig nedves a föld. Na persze ez igazán kedvez a növénykéimnek, de sajnos a fűnek is.

Ilyen lesz a kertem

A rajzversenyre meghirdetett képeink: 1.osztályos csoport képe 2.osztály: Kuczi Ivett rajza

Habók Nóra 4. oszt.

Az idén újra szerettem volna egy saját kiskertet. Amikor megkaptam a magokat,sajnos még sokat kellett várnom, mert rossz volt az idő, folyton esett az eső. Egy-két hét múlva már száradt annyit a föld, hogy apa fel tudta rotálni a kertet.Pár nap múlva lementünk a kertbe anyával , apával és a tesóimmal elültetni a magokat. A vesd bele magad csomag tartalmán kívül még más magokat is vetettünk. A bátyám aki imádja a kukoricát, nagyon örült.

Kuczi Balázs 4.o. Kuczi Ivett és Kuczi Alexandra 2. oszt. kiskertje

Együtt fogtunk hozzá a magok vetésének. A sorok kihúzásában papa segített. Nagyon élveztük a kerti munkát, és vártuk, mikor jelennek meg a kis növénykék. Locsoltuk, kapáltuk a sorokat, és már megkóstoltuk a retket is.

Csík Béla 3. oszt.

A rossz idő miatt a magokat április végén ültettük el. A barázdákat papám húzta ki, a magokat már én szórtam el. Nagyon vártam, hogy az első kis növények kibújjanak a földből. Mostanában a sorok ritkítása, és a fű kigyomlálása a fő feladatunk. Az első retkeket már ki is szedtük, szép nagyra nőttek.

Czabán Lacika 2. oszt.

Lacika kiskertje: Czabán Lacika vagyok, a kiskertemről írok. Nagyon vártuk most is a magokat, hogy megérkezzenek. Amikor megkaptuk, azon a hétvégén el is ültettük apucival. Sorokat húztam kapával, utána elszórtam a magokat. Majd gereblyével visszahúztuk rá a földet. Meglocsolni még nem locsoltuk,mert a hosszú tél miatt nedves volt nagyon a talaj.

Vécsi Natália 4. oszt.

Elültettük a magokat. Apa felásta és megrotálta a kertet. A magok közül egyenlőre még csak a borsó és a retek kelt ki. Vetettünk még sárgarépát,zöldséget és hagymát is.Mivel nagyon meleg van, minden nap meglocsolom a veteményt. Vécsi Veronika Natália Kedves Kati Néni ! Csinált apa egy pár képet. Az elsőn a borsó látszik Jól fejlődik. a 2-ik képen a retek látható. A 3,4,5 képen pedig palántáztunk. Paprika és uborka ültetését és a talaj előkészítése látható. (máj.13)

Hornyák Anna 4. oszt.

A veteményes kertem Április elején kaptam meg a vetőmagokat.Borsó, retek, csemege kukorica, hagyma, kapor, répa volt a csomagban. Április 19-én apukám felrotálta a kertet.Másnap megkezdtem a veteményezést.Először kíhúztam a barázdát majd beleszórtam a magokat, megjelöltem a sorokat egy darab bottal és utána begerebjéztem őket.Azóta minden nap megöntözöm a kertemet, várom hogy kibújjanak a növények.

2013. Újra VESD BELE MAGAD!

Különböző technikai hibák miatt iskolánk nem tudott időben csatlakozni a programhoz. A gyerekek megkapták a vetőmagokat, elültették, hozták a cikkeket, készítették a fényképeket, amelyeket eljuttattak hozzám. Elkészültek a rajzok az elképzelt veteményes kertről, amit elküldtünk, de még nem láttuk itt, és az eredményekről sem tájékozódhattunk. Eddig a beérkezett anyagokat nem tudtam feltölteni ide, mert nem kaptam jelszót. Lassan vége a tanévnek, s arra az elhatározásra jutottam, hogy kolléganőm jelszavával belépve, feltöltöm a képeket, és közlöm a gyerekek írásait.

Hornyák Anna 3.o Vámosgyörk

A locsolás végett a fű is nagyon nőtt, ezért sűrűn kellett kapálni a növények sorközét. De meg is lett az eredménye a gondoskodásnak, mert nagyon sok borsóhüvely nőtt a növényen! Három tállal szedtünk róla idáig, de sok van rajta, ami nincs még beszemesedve. A sárgarépa is szépen fejlődött, már 10-12 cm-esek a répák. Anyukám a levesbe is rakott belőle, ami nagyon finom lett tőle. Én szeretem nyersen is. A hagymám is nagyon szép, amit zöldhagymaként fogyasztunk szendvicshez, meg magában is.

Ördög Krisztián 2.o. Vámosgyörk

Eltelt egy-két hét, esett egy kis eső, és nagy örömmel vettük észre, hogy pár palántácska már el is kezdett nőni. Kíváncsian nézzük nap, mint nap, milyen a közös kerti munkánk ”gyümölcse”- vagyis zöldsége. Gyakran öntözzünk, még a két kisöcsém is besegít.

A képeken látni, milyen szép a karalábé. Mama felajánlotta, ad egy pár paradicsom és paprika palántát, ha mi cserébe adunk majd a karalábé palántánkból. Elmagyarázta a cserekereskedelem lényegét (nagyon megtetszett). El is határoztam, hogy hasznosítom a zöldségeim, amit már nem tudunk majd megenni vagy eltenni.

Az ügyes kiskertészek Czabán László 1.o. Vámosgyörk

              Szépvölgyi Szilvia vagyok, a Czabán Lacika anyukája. Én mesélem el a kiskerttel kapcsolatos történetünket.

Májer Abigél Hajnalka 3.o. Vámosgyörk

Ahogy tavasziasra fordult az idő, kimentem a kertbe és elgereblyéztem a földet egy ágyásnyi területen. Mindegyik magnak külön sort húztam kiskapával. Megöntöztem a sorokat, aztán beleszórtam a magokat, majd betakartam. Azóta már szépen kikeltek.

Horváth István 2.o Vámosgyörk

Sokáig tömbházban laktunk, így nem tanulhattam veteményezni. Nagy élmény volt kihúzni a sorokat a magoknak. Megtanultam, hogy kevés magból hogyan lehet sokat termelni. Ez volt életem legjobb élménye!

Nagy Máté 3.o. Vámosgyörk

 

Nagy öröm ért, amikor megkaptam a „Vesd bele magad!” csomagot. Tetszett a benne lévő kis tájékoztató is. A szüleimmel másnap már veteményeztünk is. Én kihúztam a sorokat, belevetettem a magokat, és szépen betakargattam őket. Azóta minden második napon meglocsolom a veteményesemet. Alig vártam, hogy kibújjanak a kis növénykék, és tegnap reggel vettem észre, hogy a retkem már sorol! Nagyon élvezem a kertészkedést, amit remélem a képek is mutatnak.

2012. március 31.

Oldalak